Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kiszolgáltatott # 2011.11.07. 17:50

Hát nem tudom,de ha valaki komoly,és tartós betegséggel küzködik,ami még csillapíthatatlan fájdalmakkal is jár,ráadásul az orvostudomány sem állítja ,hogy gyógyítható,azt csak észreveszi a munkáltató,vagy óhatatlanul meg fog látszani a teljesítményén.
Akkor nehéz azt mondani,hogy köszönöm,én inkább belehalok,de nem kérem.Különösen,ha még egy család,gyermek élete is függ az illető állapotától.

kiszolgáltatott # 2011.11.07. 17:50

peti

skorpió13 # 2011.11.07. 18:31

A 40% egyenértékü a 2008előtti 50%kal.tehát jár az az összeg a 40%egészség károsodottnak ami régen az 50%ra járt.Nevét nem tudom pontosan,talán.szoc.járadék.

ókút # 2011.11.07. 18:56

Azt,hogy januártól járadékként kapjuk(ami csökkenthető megvonható,és kor betöltés után sem mehetünk öregségi nyugdíjba) a szociális alapból,ezt a nagy tudományú Matolcsy doktor mondta!igen ezt szeretnék megvalósítani csak ez nem olyan egyszerű.ugyanis rokkant ügyben van más eu.országokkal megállapodás,ezt újra kell tárgyalni.azután mit csinálnak azokkal akik ugyan rokkantnyugdíjasok,de kor alattiak viszont megvan a
nyugdíjhoz kellő szolg idejük.
ezért szöszölnek vele,gondolom
valami frappáns és rapid megoldás keresnek,ezért hívogatnak sorra vissza embereket!

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.07. 19:05

Kedves Szafika !

Semmivel nem szimpatikusabb az aki, akár szégyenérzetből akár büszkeségből - ami ebben a vonatkozásban ugyanannak a megközelítésnek két értelmezése- nem él a jog biztosította lehetőséggel. Sőt bizonyos értelemben feleslegesen sanyargatja magát. Sok olyan helyzetet el tudok képzelni, amikor valaki nem érdekelt a rokkantosításban, inkább titkolja ameddig lehet az egészségkárosodását. pl. közel a nyugdíj, elmarnák a munkahelyről ha kiderülne a betegsége - ilyen volt sokáig a HIV - stb. stb. Nem feltétlenül veszi észre a munkáltató a dolgozó problémáját, és sok helyen meg tudja úgy szervezni a munkavégzését, hogy ne maradjon el a többiektől. persze az élet más területén kevesebbet fog tenni.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.07. 19:19

Icike42 !

Nem feltétlenül mondanak le a rehab járulék mentesítésről a cégek. Elég sokan rámozdultak közülük a lehetőségre. Ha tud annyi hasznot hozni, hogy az egymillió megtakarítás+ az általa elvégzett munka megérje alkalmazzák. Ma is küldtek ilyen munkalehetőséget a SINOSZ ból. Iratkozz fel a adott érdekvédő szervezet hírlevelére és akkor küldenek ilyeneket. Az igaz, hogy a akinek épp megy a jogvitája a rokkantság mértékéről óvatosan bánjon vele.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.07. 19:37

Jano55 !
bizalmatlan vagy, túlzottan is. Minden önkormányzatnál meg lehet tudni mennyit költöttek ilyen olyan támogatásokra. Lakbértámogatás, díjhátralék kezelés stb. stb. Persze nem mennek könyörögni senkihez, hogy kérje a törvény szerint neki járót, de a helyi honlapokon elolvasható milyen feltételekkel milyen támogatás jár. Városokban több jut, kis falvakban kevesebb sajna. Én azt gondolom érdemes végigfutni, hisz ha valamilyen módon akár az itt fórumozó is jövedelmet szerez magának akkor azt ne utasítsa el.

skorpió13 # 2011.11.07. 19:44

http://www.vdsz.hu/…ses_2009.pdf Tájékoztató ami jelenleg még érvényes.Ajánlom az érdekelteknek a 42.43.sorszámu oldalakat.

skorpió13 # 2011.11.07. 20:07

Mari55!Látom a nagy semmiről beszélsz.Én arról próbálok beszélni,ha valaki valóban beteg és nem bir dolgozni akkor milyen lehetőségei vannak.Ha meg dolgozni akar,mindenki tudja magáról milyen munkát képes vagy tud elvégezni.Véleményem szerint aki beteg az nem tud dolgozni.Aki meg tud,az nem elég beteg.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.07. 21:07

Skorpió13 !

Ne bántsd Mari55-öt. A jogszabályok is lehetővé teszik egy értékhatárig a rokkantnyugdíjasok munkavégzését. Élnek is vele. Akkor azok a te fogalmaid szerint csalók lennének. És érdemes után keresni, élnek a cégek a támogatott foglalkoztatás lehetőségével. Persze sok csak addig amíg tart a támogatás.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.07. 23:01

Icike42!
Hol található a költségvetési támogatások megszüntetése 50%-os eg. kár. alatt?...A böngészőm rendszere mindjárt összeomlik, annyit keresem már vagy egy órája:).
De sehol nem találom.
Vagy már nagyon késő van.

Talajmenti fagy # 2011.11.08. 05:12

Azt írjátok, hogy nincs támogatás a megváltozott munkaképességűekre,ezt meg kell cáfoljam.Sok éve dolgozok egy rehabilitációs munkahelyen.Közel 70 embert foglalkoztatnak, vannak köztünk régi 40,50,67,100%-os leszázalékoltak.Nem vettem meg a rokkantságot, 4 hónapos korom óta beteg vagyok.Már egyre nehezebben bírom a munkát végezni, de tudjátok, a muszáj nagy úr.Lassan többet vagyok itthon, mint a munkahelyen, most is itthon dekkolok, igazolással.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.11.08. 05:51

Sziasztok!
Mivel pár új fórumozó meg kereset levélben beteszem az én ügyemet ha van kérdés írhatok mailen is.

Rokkantnyugdíj 2 évig kaptam

1 fok 2009.07.17. 40% Tatabányán 2010.novemberig adta meg az orvos
2 fok 2009.10.05 42% Fehérvár Ahol elrendelik a hematológiai vizsgálatot ami vashiányosságot mutat ki szednem kell a vasat folyamatosan .Az evvel járó mellékhatások fáradság ...Itt embertelen bánásmódban volt részem az orvostól szóban. 2010 novemberig adta meg ismét az orvos ez a jogerős eddig.

Felebezünk a Munkaügyi Biróságon .

Közben betelefonáltam a bíróságra ott javasolta az ügyintéző,hogy írjak egy feloldó nyilatkozatott ,hogy betekínthesenek az orvosi papírjaimba amit eddig kaptak . Az igazságügyi szakértőt és kezelőorvosaimat az orvosi titoktartás alól felmentem.

Betegségeim.Két gerinc műtét sérv utána hegoldás és utána a mellékhatás jobb oldalra rongálja az idegszálat az evvel káró fájdalmak akinek van az tudja milyen.Nyaki gerinc kopás meg ízület .

Magas vérnyomás szivritmusszabályzot is kell szednem.
Vérzsír koleszterin gyógyszeres kezelés .Túlsúly
Utólag bebizonyítva diabétesz gyógyszeres kezelés.
=metabolikus szindróma

Nyelőcső egyharmada gyulladt rajta fekélyek

Por allergia

Csipökopás jobb oldalt folyadék szaporulat a csípőben majd lúdtalp

Emlőben jobb mál csecsemő tenyér nagyságú nyirok megnagyobbodás.Évente ellenőrzés.

Utólag neurologus m koponyában kisebb aneurizma fejlődési rendeleneség évente ellen.Visszatérő mély depreszíó fájdalom szindrómai gyógyszereket kapok erre is.

Fel a munkaügyi Bíróságon

1 tárgyalás 2010.08.25.Nyári szabadságolás miatt csuszát a behívás .

Ott elrendelik az első szakértőt .Aki nekem ad igazat visszaadja az 50 % és leírja nem vették előzőekben figyelembe az idegsebészeti leleteket.Ő mellém alva leirt mindent ,de nem alkalmazza a százalék számi mivel embertelennek tartsa.Irat pótlás mist csúszik az ügy öt hónapot mert elrendelte a bíró hogy százalékokra bontsa le a betegségeket.

2 tárgyalás 2011.01.16.Beleköt a bíró abba ,hogy nem hitelesen van számolva mert lehet az a számolás 55% is ,így elrendeli az újabb szakértőt .Mivel Átalakult a rendszer így megszűnt az akit pereltünk eddig az lett Kormányhivatali...így őket kellet perbe hívnom .Erre meg kellet várni a válaszukat és a fel időt is így most jelenleg az újabb szakértőt várom hogy kirendeljék.

Utólag bírónak benyújtva cukorul az igazolás reumatológustól,neurologustól és a megaláztatásról való leírásról.

2-dik kirendelt szakértő Pest 2011.04.26.
Itt Úgyanaz mint az első szakértőnél és még ö kijavitóta az első szakértőt, 57% ra.
Ő adott 53% és viszamenőleg megálapitóta a rokkant nyugdíjat és azt hogy minkét fokon alulu letem értékelve.
Tárgyalás újabb 2011.08.01

Új bírót kaptam ö nagyon rendes volt nem hagyta magát a jogásznak se akit kirendeltek az ügyben és megálapítóta ,hogy jár a rokkant nyugdíja és visszamenőlegesen megkapom.

Így mindenkinek kivánom ,hogy soha ne adja fel amig van kis remény.

Közben kaptam a bíróságtol egy helyesbitést az én javamra .Csak ennek a levélnek is 15 nap a fellebezése.

Az itéletben még leírták ,hogy megvizsgálják a rehabilitálhatóságot ,ez fur hisz mindenhol az van irva rehabilitálható ,de rehabilitációja nem szükséges.Következő felülvizsgálat 2012.április.Fura dolog azért.

Hozzátéve az ügymenetnél a tárgyaláson jogásznő volt jelen ,mindenbe kötőt ajánlatokat tett rövidebb ideig kaptam volna visszamenőleg a nyugdíjat, akkor békén hagytak volna meg ilyesmik,és a második tárgyaláson kirendelte a bíró a második szakértő írat pótlását és ők a tárgyaláson azt mondák nem kérik mégse, hanem új szakértőt engem meg nem is értesítettek ez idő alatt.Szerintem ez se jogszerű dolog.

Talajmenti fagy # 2011.11.08. 06:39

A cég is akreditált. Igaz, mostanában azt rebesgetik, hogy januártól csak azok a telephelyek maradnak meg, akik kitudják termelni a fenntartási és egyéb költségeket.Bízok benne, hogy a miénk marad. Egyébként a munkahelyem itt van , ahol lakok.Én nem tudnám vállalni, hogy utazgassak naponta.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 07:22

Kedves Jano55!
Eddig ez volt (idézem):

Támogatások

Megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása esetén igénybe vehető támogatások :

I. Akkreditált munkáltató által igénybe vehető támogatás
Jogosultak köre:
2007. július 1. napjától - külön jogszabályban meghatározottak alapján – csak akkreditált munkáltató részére nyújtható támogatás.
A közigazgatási szervek, állami és helyi önkormányzati költségvetési szervek kivételével minden, az Mt. 73.§-a hatálya alá tartozó munkáltató (foglalkoztató) akkreditáltathatja magát, akkor is, ha korábban nem foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalókat munkaviszony keretében.
Azon munkáltatók, akik munkahelyi akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkeznek, megváltozott munkaképességű/fogyatékossággal élő munkavállalók alkalmazása esetén bér és járuléktámogatást vehetnek igénybe a következő törvények, rendeletek alapján:
1991. évi IV. törvény 39.§ (5) bekezdésének b) pontja (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról)
177/2005. (IX.2.) Kormányrendelet (megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásról)
15/2005. (IX.2.) FMM. rendelet (a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatás megállapításának részletes szabályairól)

1. A rehabilitációs foglalkoztatást elősegítő bértámogatások:

(munkaképesség-csökkenés/ egészségkárosodás mértéke - költségvetési bér- és járuléktámogatás mértéke - bértámogatás
(bér +járulék) időtartama)

OOSZI 50%
ORSZI 40-49%
- 40% - Legfeljebb 36 hónapra, több alkalommal is meghosszabbítható
OOSZI 67%; 100%
ORSZI 50-79%
ORSZI 79%fölötti
- 60% - Legfeljebb 36 hónapra, több alkalommal is meghosszabbítható
ORSZI 50-79%
(amennyiben a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálható és rehabilitációja javasolt)
- 60% Első alkalommal megállapító szakvélemény kiállításának időpontját követően, legfeljebb 36 hónapra, hosszabbítás nem lehetséges
Fogyatékossággal élő személy foglalkoztatása esetén:
amennyiben a foglalkoztató: akkreditált közhasznú szervezetként bejegyzett egyesület, alapítvány, közhasznú társaság, non-profit gazdasági társaság.
- 100% Legfeljebb 36 hónapra, több alkalommal is meghosszabbítható
Fogyatékossággal élő személy foglalkoztatása esetén,
a fentiektől eltérő foglalkoztatók számára
- 75% Legfeljebb 36 hónapra, több alkalommal is meghosszabbítható
OOSZI 40%; ORSZI 40% alatti személy foglalkoztatása esetén:
az OOSZI; ORSZI szakvéleménye szerint jelenlegi munkakörében vagy tanult foglalkozásában, illetőleg más munkakörben vagy foglalkozás keretében személyre szóló rehabilitáció megvalósításával foglalkoztatható tovább.
- 40% Első alkalommal megállapító szakvélemény kiállításának időpontját követően, legfeljebb 36 hónapra, hosszabbítás nem lehetséges.

2. A munkahelyi segítő személy foglalkoztatásához nyújtott bértámogatás
Ha a megváltozott munkaképességű munkavállalók egészségkárosodása, vagy fogyatékossága miatt a munkavégzésükhöz segítő személy közreműködése szükséges, a munkáltató részére támogatás nyújtható a segítő személy munkabére és járulékainak együttes összegére.

Talajmenti fagy # 2011.11.08. 07:35

Mari55!
Ki tudnád nekem számolni, hogy hány százalékot kapnák, ha most behívnának? BNO kódjaim:B91HO, G6290, M1590,M2160, M9590. Te ebben spéci vagy! Sík ideg vagyok, de kérlek, ha lesz időd számold már ki.Nagyon várom válaszod.

Talajmenti fagy # 2011.11.08. 08:00

Mari55!
Bocsi, de azt elfelejtettem írni, hogy a szememmel is baj van.Közellátó3,5 távollátó 1, de ez már nem igaz csak papíron, holnap megyek a szemészetre, mert ezzel a szemüveggel már alig látok.Szemüveg nélkül meg már még mosogatni sem merek.BNO kódot ehhez nem tudok.

kiszolgáltatott # 2011.11.08. 09:10

" De azon túl, hogy fölheccelte a fél országot, hogy itt mindenki rokkantnyugdíj- és táppénzcsaló, tudja valaki, miként alakul át a rokkantellátás a következő években? Vagy akár egy hónap múlva? Hogy milyen kategóriák, minősítések lesznek? Mindenkit szembefordítottak mindenkivel."-Hát ez az.

kiszolgáltatott # 2011.11.08. 09:16

"Az alaptörvény a hozzátartozói nyugellátásokat úgy rendezi, hogy özvegység, árvaság, betegség esetén csak a szociálisan rászorult jogosult ellátásra. Tehát már nem a munkavállalói jogon, a befizetett járulékok és a szolgálati idő alapján járó, hanem csak megítélés szerint adható ellátásról beszél, ha lesz elegendő erre fordítható pénz. Akár teljesen el is vonhatják. "Ez milyen jövő lesz?Akár már a gyerkeinknek is?

Talajmenti fagy # 2011.11.08. 09:43

Mari55
Fogalmam sincs, én még 1995-ben lettem leszázalékolva, akkor még csak határozatot adtak,azon az van írva , diagnózis kód:31380.Munkaképesség csökkenés mértéke 67% végleges. A mostani kódokat az ortopéd orvos által írt papír alapján írtam.
Köszi, hogy Törpicurnak nevezel, ez a másik elég hülyén hangzik.
Köszi azt is, hogy válaszoltál!

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 10:12

Jano55 !
Idemásolom az általad írtakat.

"A magam esetében a rokkant nyugdij megszüntetése után kértem volna
rehab járadékot mert találtam volna munk helyet ahol így részidőben
alkalmaznának,mert kevesebb adót kellett volna utánam fizetni
viszont nem voltak hajlandók a 48% eg károsodásomat ötven fölé
megállapítani ezért nem is alkalmaznának sehol."

Ennek bizony nem sok értelme volt, Ha kevesebb a százalékod mint 50 % hiába kéred a rehab megállapítását, mire ? És hát ha találtál céget akkor mégis vannak akik a saját hasznukra is de foglalkoztatnak egészségkárosodottakat. Ha bírósági úton bebizonyosodik, hogy jogtalanul tettek ki a rokkantnyugdíjból akkor lehet érdemes végignézni a nem vagyoni kár megtérítését az elszenvedett mizériáért. Ez valószínűleg hivatal kedvét is elvenné a felesleges packázástól.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 10:14

Mari55 !

Évek óta ezt hajtogatom, hogy ezt rendbe kell tenni, "munkaképtelen és mellette dolgozhat" ? Hát persze, hogy az átlagemberek is érzik az ellentmondást.

kiszolgáltatott # 2011.11.08. 10:25

Nem tudom,lehet,hogy ez is hülyeség,de mért nem lenne az jó,hogy ha-már a megmaradt munkaképességgel szőrözünk:megmaradt pl.40 % munkaképesség,elveszett:60%.Akkor kapja az előző munkakör fizetésének 60 %-át,a maradék 40 képességével meg azt csinál amit tud,ha tud kiegészíti alkalmanként,ha nem tud akkor nem.
Lehet,hogy ez nyilvánvalóan hülyeség,és már agyamra mentek a százalékok.

kiszolgáltatott # 2011.11.08. 10:25

p

kázmér58 # 2011.11.08. 10:26

Mari55!

Ha nagyon szépen megkérnélek e-mail ban neked elküldeném a kódjaimat kitudnád e számolni a százalékomat. köszönöm