Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kreppke # 2012.11.20. 13:56

Sziasztok!

A rokkantnyugdíjra vonatkozó szabályokban állítólag 2013-ban változás áll be. Ez igaz? Tudnátok abban segíteni, hogy mely jogszabályok vonatkoznak jelenleg a rokkantnyugdíjra, illetve melyek lesznek 2013-tól érvényben?
Előre is köszönöm szépen.

Kreppke

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.11.20. 13:55

2012.10.20. Magyarország új alaptörvénye – konferencia Európa legfiatalabb alkotmányáról

http://www.mkab.hu/…lkotmanyarol

Teabee # 2012.11.20. 13:24

Jó egészséget!

Megköszönném ha valaki egy egyszerű kérdésre válaszolna.

Ha valakit rehabilitálhatónak minősítenek, de a rehab idő alat vagy annak végén kiderül hogy nem rahabilitálható, akkor visszakapja az eredeti rokkantsági ellátását, vagy új belépőnek minősül?

Köszönöm

Nyomott # 2012.11.20. 11:56

Kedves Fórumozok!
32 éves vagyok.70%-ra vagyok rokkantosítva több betegségből kifolyólag. de semmilyen járadékot nem kapok csak a19.500Ft-ot az önkormányzattól,ami a gyógyszereimre sem elég.,mert az új jogszabály szerint nincs meg az 1095 biztosított jogviszonyom.2011-ben elindítottam a rokkantosítást,de okirat hiányában megszüntették. ezért idén februárban újra próbáltam,de az új jogszabály szerint nem az elmúlt 5 évet,hanem az elmúlt 8 éve biztosítását nézik. Ezért elutasították a kérelmem. Jelenleg tüdőtranszplantáció elött állok. 2008óta bizonyított a betegségem. Könyörgöm,menni alig bírok,nemhogy dolgozni. mit tudok tenni?????? kérem segítsenek,ha tudnak. Hova tudok fordulni?

szafika # 2012.11.20. 10:37

rundmc , Anyukádnak nem jön össze a 40 éves akcióshoz az ideje ? A K01-es nyomtatványon kértetek már a nyufitól szolgálati idő megállapítást ?

rundmc # 2012.11.20. 10:19

És abban tudsz segíteni, hogy milyen eshetőségek vannak?
Ő igazából nem szeretne rokkant nyugdíjas lenni (vagy nem tudok hívják ezt most már), mert fél tőle, hogy nagyon kevés pénzt kapna, amiből nem tudnak megélni.
Erre lennénk igazából kíváncsiak, hogy jogosak e ezek a félelmek, hogy milyen nyugdíjra/járadékra lenne jogosult.
(a "gyilkos kór" támadta meg édesanyámat másfél éve és most újra kemoterápiára kell járnia)

rundmc # 2012.11.20. 10:01

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdéssel fordulok hozzátok:
Édesanyám 1956-ban született, sajnos másfél éve nagyon beteg. Állandóan a kezelésekre jár és a betegsége miatt már a munka is nehezére esik. Az orvos éppen ezért le akarja százalékolni. Ha ez megtörténik milyen ellátásra számíthat?
Közalkalmazottként dolgozik és már így is nehezen jönnek ki a fizetésükből a szüleim.
Illetve,ha később eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor kaphat "rendes" nyugdíjat?

Előre is köszönöm a válaszotokat!

tiszavirág69 # 2012.11.20. 09:16

http://www.nepszava.hu/…/article.php?…

"Munkára képes és kész" - a szociális katasztrófa

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.11.20. 08:22

A komplesz felülvizsgálatra történő várakozás, idegesség, stresz, eredménye, részlet, a leszázalékoltak fórumáról:

Anya0507 válasz | megnéz 2012.11.19 19:59:32 © (3815)
Tisztelt Szakértő!
A férjem miatt írok.
3-as csoportú rokkant, év elején jelentkezett felülvizsgálatra. Az előző szakértői vizsgálat alapján okt.-ben kellett volna mennie új felülvizsgálatra, de nem kapott még értesítést. Mindeközben aug. 17-én strokot kapott, bal oldala lebénult, önálló életvitelre képtelen, azóta is kórházban van. Kérdéseim:
Kell-e ezt valahol jeleznem, ha igen kinek? /a háziorvos tud az esetről/
Ha nem kap értesítést, mi a teendőm?
Visszamenőleg megállapíthatják-e az állapotromlást?
Jár-e ez több pénzzel?
Várom válaszát:
Ági

csabesz666 # 2012.11.20. 08:00

Hivatalnok. A betegségeket összesítő pontozásnál, a szemészeti betegségek, a piramis tetején vannak, vagylegalábbis nagyonmagas, a hozzá kapcsolodó szorzó szám. Hülyén hangzik, de jelenleg, egy látássérültnek nagyobb esélye van bent maradnia a rendszerben, mint egy végtag csonkolt embernek. 2009-ben én 54%-ot kaptam , most az új komplex minősítésen, meg 76% össz károsodás..... nekem is "csak" a szememmel van bibi... gyakorlatilag 10-15%-os a látásom, már csak 1 szemmel. Egyéb problémám nincsen....

szafika # 2012.11.20. 07:46

Sitimaci , dehát a szocik meg is mondták , h mindent nem lehet majd visszaállítani !!! Megyünk a levesbe , de visszük magunkkal dicső politikusgárdánkat is !!!

sitimaci # 2012.11.20. 07:30
    • Bocsánat,hogy beleszólok!--Nagyon nagy jóhiszeműség azt várni,hogy amit a Bajna anno nyugdíjügyben elindított, "válság kezelés"címen,majd az Orbán kormány a nyugdíjazással kapcsolatban és a rokkantságban lévőkkel folytatott a mai napig,--hogy ha 2014-ben újra szocialista kormány lesz,akkor mindent visszafordítanak-visszacsinálnak majd--!Ez szinte ki van csukva!Ez "már" nekik sem lesz érdekük!Hogy miért,azt hosszú lenne itt felsorolni!!!---Üdv.
hivatalnok # 2012.11.20. 07:16

kitakat,szafika....
A grátisz %-okat sajnos továbbra is osztogatják!Gondoljon bele:ha az eddig alaptalanul rokkantosított embereket mind leminősítenék,ugyanazok az orvosok,kitörne a belháború!Ebben az a rendkívül szomorú,hogy ennek a valóban betegek isszák meg a levét,hiszen Orbánék által előírt ,kötelezően végrehajtandó visszaminősítések miatt ,a valóban betegek nem kapnak ellátást!És ez az aljasság csúcsa!.........Természetesen nem személy szerint Orbán politikai likvidálása van napirenden,hanem az egész bagázsé!.......Egy konkrét példa:2012.05.15-én a karcagi Kórház szemészetén várakoztam egy 40 év körüli kisportolt fiatal emberrel,aki a várakozása mintegy másfél órája alatt végig játszott a telefonján.Kérdésemre ,hogy mi a gond a szemével,azt mondta,hogy 1993 óta rokkant és 2 évenként kell neki egy szemészeti papír.Az egyik szemét elvesztette,de semmi egyéb baja nincs!Kérdeztem,hogy nem fél a visszaminősítéstől,mire azt mondta,hogy nem,mert akik eddig ott tartották,nem vállalják a kockázatot,hogy visszaminősítsék,hiszen mivel indokolnál,hogy eddig nem tették ezt!....Hát így állunk!

szafika # 2012.11.20. 06:17

hivatalnok , te nagyon álomvilágban élsz , azt a folyamatot , amit az mszp elindított , a fidesz sokkal durvábban folytatott , ugye nem gondolod komolyan , h 1 ember esetleges félreállításával leállítanak ? az egész környezete olyan , mint ő !!!!

kitakat # 2012.11.20. 05:31

Kedves hivatalnok!Ez nem az a fórum,ahol hiszünk a Tündér mesékben!!Mi csak emberi körülményeket,életet szeretnénk!A %-ot nem osszák grátisz!!!Az ilyen nem valós híreknek isszuk a levét.Valaki megtudná magyarázni ennek a mondatnak az értelmét:további orvosi kezelést igényel,központi rehabilitációra nincs szükség.?

hivatalnok # 2012.11.20. 04:54

Jó hírem van!
Megszületett a döntés Orbán politikai likvidálásáról!
Dél-Magyarország politikai térségében megkezdődött a hagyományosan Fidesz közeli vállalkozók udvarlása a baloldali vállalkozás fejlesztési cégek irányában.Napi rendszerességgel visznek NOKIÁS DOBOZOKAT a cég vezetőknek,olyan pályázatok érdekében,melyek viki megbuktatása után helyzetbe hozza őket.Ez nekünk rokkantaknak figyelemre méltó.Egy NRSzH vezető már múlt novemberben ezzel támasztotta alá az egyik támogatottjának azt a jutalmazását,melyben mintegy 10%-al megemelte az ÖEK-jét 64%-ra,hogy orbán megbukik és így a 64%-al nem kell majd újra az inkvizíció elé járulnia,hanem automatikusan visszakapja a rokkantnyugdíját.

gerhelba # 2012.11.19. 20:55

taffyka!
Olvasd el mégegyszer amit bemásoltam,ott azt értelmezem,hogy felülvizsgálat nélkül rokkantsági ellátást kap.

tyukanyó55 # 2012.11.19. 20:53

Prüsszögi- és mindenki más itt a fórumon:

  • nem sértődtem meg a hozzászólásodért, bár egy kicsit rosszul esett - de megértelek!

Igazad van, sokan nem állnak ki - pedig megtehetnék.
Én úgy érzem kis pont vagyok ilyen nagy horderejű jogi ügyek intézésében, sajnálom is, hogy nem tudok aktívan beavatkozni, és segíteni másokon és magamon.
Én a magam módján segítek és segítettem már évtizedek óta, talán elég ha annyit mondok - Teréz Anya-i küldetésben vagyok állandóan.
Én jótékonysági akciókat, gyűjtéseket szervezek, és közvetítek, amikor csak erőm és egészségem engedi.
/pl. 5 gyerekes család leégett házának újraépítését, anyagot, bútorokat, ruházatokat, berendezési tárgyakat, gépeket gyűjtöttem itt a neten, és az ismeretségi körömben.
Szegény sorsú családoknak, ruhát, élelmet gyűjtöttünk, és koordináltam a segélycsomagokat, és a kiszállításokat.
Lakhatási lehetőséget , és berendezéseket kerestünk Romániából átköltöző szegény , éhező magyar családoknak.
stb. sok-sok dolog, amivel én tudtam és tudok segíteni.
Nekem azt hiszem ez a küldetésem, én ebben vagyok jó többek között.
Vidéki kisvárosban élek, ahol nincs lehetőségem nagy tüntetéseket szervezni, nincs ismeretségem, összeköttetésem ilyenekhez, ami nélkül esélyem se lenne bármilyen hatékony fellépésre.
Sajnálom is!
De minden tőlem telhetőt megteszek, ha valakinek segítségre van szüksége, és hozzám fordul, vagy a tudomásomra jut, hogy másoknak milyen segítségre lenne szüksége.

gerhelba # 2012.11.19. 20:31

taffyka !
Másoltam az esetet,mint írtam egy másik fórumról ,ott olvastam.A leszázalékoltak fórumából,ott is vannak érdekes beírások.

gerhelba # 2012.11.19. 20:28

taffyka!

Nekem is új,de valószínű igaz különben az illető nem írta volna be,hogy segítséget kérjen ,mert valakol ők sem értik.

1Diabétesz # 2012.11.19. 20:24

taffyka!

Irtam neked e-mailt. De ide is leirom idén májusban a komplexen kaptam a rokkantellátott státuszt.55 éves vagyok, és 2 év múlva kell visszamennem májusban.
Köszike

gerhelba # 2012.11.19. 20:08

"Testvérem megbízásából írok, mert neki nincs gépe. Kb. 10 éve véglegesítették és került rokkantsági nyugdíjas státuszba. Minap kapott egy ajánlott levelet, hogy rokkantsági ellátást fog kapni, vagy helyezték át. Idén márciusban pedig, hogy rehabilitációs ellátást kap a továbbiakban. Lényeg az, hogy nem volt még fv-on és eldöntötték a sorsát. Nem érti az egészet, mert várta, hogy mikor hívják be, erre már első fokon megjött a határozat. Nagyon fél, hogy csökkentik a pénzét és rosszabbul fog járni. Neki most mit kell tennie? Fellebbezzen? Valaki itt járt már így? Jelenleg 45 éves, és valóban nagyon beteg és fogyatékos is. Köszönöm előre is a segítséget."
Leszázalékoltak fórumából másoltam.
Úgy látszik van ilyen is ,hogy a nagyon beteget nem hívják be.

imi410 # 2012.11.19. 15:02

Sajnos itt a mai politika ha beteg vagy nem vagy számukra ember. Aki pénzbe kerül . Hasznot nem hoz nincsen reá szükség .

tyukanyó55 # 2012.11.19. 14:37

Mi az, hogy mi nem veszíthetünk???!!!

2008- óta szinten minden rokkantnyugdíjas veszített már valamilyen formában.
Legalábbis azok, akiket azóta visszaminősítettek a 67 %-ról. Azok egy része már megjárta a poklok-poklát, vagy legalábbis valamelyik bugyrát.
Nagy részük viszont még most is harcol, újra és újra.
Mint pl. én is.
Mi már a hitünket, a megmaradt egészségünket, a bizalmunkat, a szűkös anyagi megélhetésünket is elveszítettük.
Csak reménykedni merek és merünk - gondolom én ! - hogy talán még lehet jobb is, hogy valamilyen szinten visszafordítható még ez a förtelmes ember irtás, ami itt az utóbbi években zajlik.
Én még harcolok, és küzdök, de úgy érzem az erőm vége felé járok. Még jóra is fordulhat a fellebbezésem, de nagyot is bukhatok - jelen esetben már nagyon kilátástalan a helyzetem.
És az a legrosszabb, hogy ténylegesen senki nem áll ki az érdekünkben. Mindenki csak választási kampánynak szánja a nagy mondókáit a rokkantakkal kapcsolatosan.

1Diabétesz # 2012.11.19. 13:35

Még nem veszithetünk?? Semmilyen törvény ellen ami a betegek ellen irányult, megakadályozni semmilyen szervezet nem tudta és nem is akarta.
2012 május 15-én lettem rokkantellátott, akkor most mi van? Kidobnak a rendszerből?? Vagy ujra behivnak, ha dicső Alkotmánybiróság rábólint erre a morbid módositásra.
Valaki, aki érti is mit takar ez a cikk légyszi egyszerü szavakkal irja le. A törvénytervezeteket nem tudom megérteni, nem vagyok 100 as.

Üdvözlettel.