Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


jácintka # 2011.11.04. 15:57

Olvasom , hogy valaki aknamunkát végez ezen az oldalon.
Miért hagyjuk?Ez egy ország világ által láthtó és olvasható oldal.

Vagyis fricskát teszünk akkor oda ahova kell.
Le írjuk , hogy mit müvelnek velünk betegekkel , és ez ott fent nem tetszik. Ha meghátrálunk ha visszavonulót fújunk akkor bizony elmennek akik eddig le írták bújukat és bajukat.
Sajnos én már elég nehezen pötyögtetem a billentyűt kezeim miatt,de ha kell naponta jövők és másnk is ezt írnám mondnám.
Sőt aki régóta itt olvas és ír tudja olyanok is olvassák akik felettünk hoztak és hoznak itéletet.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.04. 16:35

Kedves Fórumozók!
Megengeditek, hogy felvessek egy kérdést, amire már régóta keresem a választ?...Köszi...Szóval, nem értem, miért van ez (és ezt most őszintén, minden kekeckedés meg hátsó szándék nélkül kérdezem): aki nem rokkant, az miért nem teljes értékű ember...a szemetekben...? Pl. én levegő vagyok, van aki meg állandóan bűnbak...és így mindig mindenért hibáztatható. Pedig szerintem aki részt vesz egy fórumon, nem rossz szándékból teszi, hanem mert érdeklik azok az emberek, akikkel beszélget. Vagy ha igen, akkor annak pl. hiába keresnétek az adatlapját, stb., a kavaró-emberek, akik ilyesmivel szórakoznak, sosem azonosítják magukat. Higgyétek el, mindenkinek megvan a maga keresztje, és nem lehet mázsára tenni, hogy az enyém könnyebb, a tiéd nehezebb, mert mindenki máshogyan éli meg a terheket. És nem mindenki beszél róla, de attól még ugyanúgy meg kell küzdenie nap mint nap dolgokkal.
Miért nem tekintitek egyenértékűnek azokat, akik nem rokkantak, és miért vetítetek beléjük mindenféle gonoszságot?...Biztosan voltak/vannak rossz tapasztalatai is az embernek, ezt megértem. De nem jó dolog általánosítani, egy-két "idegenen" leverni a port, pont azokon, akik jó szívvel gondolnak rátok, még ha sokszor ez nem is jön át a sorokon. Nagyon sokszor írjátok, hogy rosszul esik ez vagy az, néha előfordul, hogy az ember nem tud úgy megfogalmazni dolgokat (pláne írásban elkerülhetetlen néha), hogy ne legyen félreérthető. Hát ha ilyeneket mondanának vagy írnátok rólatok, mint amilyenek itt "elhangzanak" néha...? Az hogyan esne...nektek, és bárkinek...? Miért nem az embert nézzük egymásban? A világ csak emberekből áll, nem oszlik rokkant és nem rokkant világra. Ha csak nem csinál valaki külön világot magának, ahonnan se ki, se be.
Üdvözlettel:
Fülcimpa
Ps.: Jácintka, úgy tudom, a doctor gyakorlatilag azért "tűnt el", mert elutazott Kanadába. Elméletileg pedig azért, mert egyetlen hír közlése miatt minősíthetetlen jelzőkkel illetett valakit, aztán a dühe az ellen fordult, aki ezt a valakit védelmébe vette, később pedig már rasszista megnyilvánulásig fajult az indulat. Pedig meg lehetett volna ezt is beszélni emberien, saját döntése volt ez a megoldás, hogy inkjább áttér egy másik fórumra, élet hozta körülménye pedig, hogy pont ekkor volt Kanadába utazásának időpontja is.

keke1 # 2011.11.04. 16:37

Kedves Jácintka!

Éppenséggel leirható:Általánositott,azaz felvetette azt hogy láttunk már e olyat hogy zsidó ember igazat mondott?

Erre irtam hogy hiba általánositani.

Túlélő # 2011.11.04. 16:55

vbartamonika
Én még mindíg nem kaptam meg a papírt,pedig már 4 hete voltam rehab bizottságnál.A kezelőorvosom és a háziorvosom is leírta,hogy NEM vagyok rehabilitálható. Ettől függetlenül nem tudom mire számítsak.Már enni sem tudok,az alvásról már nem is beszélve.Ez a várakozás kikészíti az embert.Engem is oda hívtak,ahol előzőleg voltam,de az orvos más volt.Lehet Neked is más lesz,majd írd meg mindenképp mi volt.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.04. 17:03

Kedves keke1!
Igen Vityakirályunkra gondoltam, de nem 2. hanem 3. lenne a sorban. Volt ugye I. István, aztán IV. Béla, ugye Ő a tatárjárás után volt a 2. honalapító. Vityánk meg lehet a 3. a sorban. A fiatalok elhúznak külföldre, a betegek, idősek szépen feldobják a pacskert. El fog fogyni a nép, valahogy csak be kellene majd népesíteni az országot. Viszont igazad van: ki a fene vágyna ide? Főleg azokból az országokból, ahol lehet kérni a kettős állampolgárságot. Mind előttünk jár, mi meg kullogunk a sor végén.
Mindenkinek: nem furcsa, hogy ennek a kormánynak minden terve el van nevezve? Széll Kálmán terv, elbukott. Semmelweis terv, volt/van Széchenyi hitel. Minek mindennek nevet adni? Én ezt nem értem. Olyan fellengzősnek tűnik. Mintha ettől hitelesebb lenne.
Na, mindegy, ez is már politika.
Szép estét mindenkinek!

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.04. 17:16

Kedves Keke1 !

azt se felejtsd el hogy sok hazugságon fogtuk rajt a "doctor"t. Aztán mikor szorult a hurok a nyaka körül akkor azt hazudta, hogy nekem van két nicknevem. Biztos tudom hogy nincs, ez már büntetőjogi kategória lenne, de hagytam a fenébe. Csak hát elgondolkodtató, ha valaki ilyen hazugságra képes mi mindent követhet még el? Aztán hablatyolt valamilyen magas beosztásról és kiderült, hogy állítólag kiment aprópénzes nyelvoktatónak Kanadába. Ha veszed a fáradságot és visszaolvasod a leveleket rájössz, hogy ez nem áll meg. Megjegyzem Kanadából éppúgy lehetne tanácsot osztogatni. Persze vannak mindig akik próféciákat és prófétákat akarnak hallani. Itt van "Atttila", megértem őt, hogy a biztos rokkantnyugdíjas kényelmes pozíciójából nem érdekli a rehabilitációs rendszer hibája. Engem érdekel, mert nemhogy síket, de vak emberek is dolgoztak valaha meg dolgoznak most is. Különben már jeleztem, hogy nem néhány embernek akarok itt megfelelni, hanem egy nyílt fórumot is használok a véleményem közzétételére. Értem én hogy sokakat irritál, ha a munka témát feszegetjük, de ne feledje el senki sok ember nem a rokkantosítás hanem a rehabilitációs dilemmák miatt téved ide. És csalódottan távozik, ha rájön hogy egy szűk kör ki akar sajátítani egy jogi oldalon szerveződött fórumot.

keke1 # 2011.11.04. 17:18

Kedves Fülcimpa egyáltalán nem tartunk Téged levegőnek...a rokkantságról pedig annyit,lehet hogy ma még azok vagyunk,de meglehet holnap már makkegészséges emberek leszünk az árokparton.

Idegesitő ez a minden szintű rángatózás,megfigyeltem hó elején ugranak a devizahitelek törlesztői min 10%-t.Engem mondjuk nem érint,de sok százezer családnak nem mindegy hogy 6 ezer forinttal több vagy kevesebb.
Ugyanis nem tudnak vásárolni,nem fogyasztanak,csökken a GDP.
Hogy jön ez ide kérdezhető.?
Ugy hogy már legalább ötször megcsinálták ezt,tudva tudták hogy kiba@nak a polgárokkal,azután a szociálisan rászorultakon akarják behozni a saját hülyeségük okozta hiányt.

Sajnos sokan azt mondják hogy a tőzsdén megjátszották a beszólásaikat!
Kockázatmentesen.

keke1 # 2011.11.04. 17:34

Kedves spicivas!

igen ugy kezdődött hogy egy fórumozó valami brutál nyugdij csökkenéssel riogatott,ami miatta doctor kikelt magából,és lehordta mindennek.
Csúnya szavakat használt,de mentségére felhozható hogy ha a hir igaz lenne,itt a forumon szinte mindenki ellehetetlenülne.

keke1 # 2011.11.04. 17:48

Kedves Ani2085 én nem tartom furcsának hogy nevet adnak a terveiknek,igy legalább nem felejtik el.
Azt nem birom hogy aminek neve van azt is megváltoztatják,lehet azt hiszik hogy az örökkévalóságnak épitenek.
Tudathasadásos eset,bár a szél terve találó:)

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.04. 19:29

Kedves Icike42 !

Emlékszem a telefonbeszélgetésre többekkel folytattam, csak azok jellegükből adódóan, már személyes hangvételűek, és én erre nem hivatkozhatom, titoktartás köt ugyanis.
Bérlet ? én speciel a munkavállaló bérletére gondoltam, de van olyan is, hogy bérelnek ingatlant. Nekem ez belefér a vállalkozás fogalmába. Ami ellen harcoltam anno, hogy a bentlakásos intézményekben ne dolgoztassák az ott lakókat, azzal a felkiáltással, hogy milyen jó nekik éhbérért dolgozni. Amíg dr. Lévai Katalin volt a miniszter ő egyetértett azzal, hogy cselekvőképtelen emberekkel ne lehessen munkaszerződést kötni és aztán fillérekért dolgoztatni. Ez alapján a vezetésem alatt álló Pest megyei módszertani osztály próbált ellenállni, a nyilvánvaló lenyúlásoknak. Röviden, három év után, kollégáim egy részének árulása mellett távozni kényszerültem. Bármilyen meghökkentő a fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek ilyen szociális foglalkoztatását a szülőszervezetek is szorgalmazták, mert a "keresmény" csökkentette a család ellátott után fizetendő kiadását. Jól járt az intézmény, jól járt a foglalkoztatást szervező. Rosszul járt az állam és a munkára kényszerített ellátott. Mesélhetnék rémtörténeteket, de nagyon csúnya dolgokat kellett kivizsgálnunk. A külső foglalkoztatók ? Nagyon alacsony hatásfokkal működik a többség, ezért nagyon keveset is fizetnek, ma már jobban számít a saját bevétel, általában levonják a támogatásból, tehát ellenérdekelt a szervezet.
Nagyon gyerekcipőben jár még ez a szociális vállalkozás, megvan a szakmai végzettsége a vezetőknek, de nincs érdekeltsége. Tán nem is kell, én szorgalmazom a normál munkahelyek támogatását, jobb kontrollal, védelemmel az egészségkárosodott mellé. Na most már hosszú első résznek :)

vbartamonika@citromail.hu # 2011.11.04. 19:37

Szia Túlélő!

Hát rendesen ki vagyok nekem még a kartonom amugy is a bíroságon van amióta anyu sztrokos lett egyre jobban csak romlom most már fogyok is nem elég a sok ideg is a férjem azt mondja már teljesen bedilizek a végére ráadásul apukám is kezd összeomlani annak is intéznem kell orvost még jó hogy van telefon és némelyik orvos normális csak én vagyok hülye teljesen már lassan nem tudom hova mikor kell menem pairokkal járok meg notesz és ilyesmi ha tudok menni ha nem meg mászok.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.04. 19:44

Kedves Keke1!
Köszi, aranyos vagy (a levegő miatt), bár, ha jobban belegondolok, a levegőnek van egy csomó pozitív tulajdonsága is:).
A deviza-játszmák valóban idegesítőek, engem annyiban érint, hogy forintban kapom a fizetésemet, a befizetnivalóim meg euróban vannak, és egyre kevesebb eurót kapok a forintomért. Dehát, ez van (ez nem vállrándítás, hanem belefáradt lemondó tekintet).
Spicivasnak részben igaza van a bentlakásos foglalkoztatók visszásságaival kapcsolatban (magam pont egy ilyenben dolgoztam segítőként), de azt ne felejtsük ki a történetből, hogy a fogyatékosok és pszichiátrai betegek foglalkoztatása egyben munkaterápiás célú is, ha jól és szakértelemmel van működtetve, mentálisan pozitív hatásúak is lehetnek.
Üdv,
Fülcimpa

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.04. 20:41

Icike42 !

Láttam én is olyan helyet, ahol fiatalok voltak, és jó hangulatban csupaszoltak vezetékmaradványokat. Szándékosan nem írok intézménynevet soha, észrevehette. De egy ilyen foglalkoztatónak is kellenek egészséges munkavállalók, nekik bérlet meg papír na az rengeteg, és így tovább. azzal nekem semmi problémám ha ez a foglalkoztatás tényleg hasznos az illetőnek, vagy legalább normálisabb mennyiségű pénzt tud vele keresni. De ez nem rehabilitáció! kikerülve onnan nincs piacképes tudás, bár néhány ésszerű kezdeményezés azért van. És hát ugye mindketten értelmi sérülteknél mondtuk, hogy bentlakásos intézményben, kiszámítható körülmények - ha úgy tetszik kalickában dolgoznak. A külső foglalkoztatás esetében viszont az ilyen munkákra rehabilitálni nem lenne szabad, mert nincs rá kereslet. Vagy ami van azt elviszik a célszervezeti foglalkoztatók. Ilyen címen érdemes keresni. Valahol valamikor már írtam, hogy nekem beleférne a lelkivilágomba ha egyes tevékenységeket fenntartana az állam a fogyatékkal élőknek. Valaki példálózott a két vh közti trafikengedéllyel, valóban létezett. több ilyet is el tudnék fogadni.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.05. 02:44

Kedves Icike42!
Igen, akit szeretnek, azt nagyon tudják szeretni, és akit szeretnek, azzal nagyon őszinték is - ezt én is tapasztalatból mondhatom:). És ahogy említetted is, relatíve egészséges fizikumú és fiatal emberekről van szó, mégis sokan az önálló életvitelt, vagy a részben önálló életvitelt, vagy nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedést és abban megmaradást tekintve nem rehabilitálhatóak - nemcsak fogyatékosok, hanem pszichiátriai betegek közül sem. Az ő esetükben fontos, és értelmes, szakértő működtetés mellett mentálisan pozitív, terápiás hatású egy ilyen foglalkoztató. És valóban, még pénzt is keresnek vele - de valóban, a hozzátartozók sok esetben sajnos lenyúlják, vagy az ellátás költségeit ebből számolják le, ami tényleg felháborító, ezen kéne valahogy valamilyen szabályozással változtatni. A rehabilitálható lakók életvitelük szempontjából is, és munkavállalásuk szempontjából is lépcső-rendszerben haladtak legalábbis a mi intézményünkben. Ez annyit jelent, hogy a részben önálló életvitelre képes lakók "kikerültek" először lakóotthonokba (pszichiátriai betegek esetében az intézmény területén felépített lakóotthonokba, fogyatékos ellátottak esetén külső - mégcsak nem is városbeli, hanem környező településen fenntartott lakóotthonba, ahonnan önállóan jártak be tömegközlekedéssel dolgozni. Munkavállalás szempontjából ez a második lépcső annyit jelentett, hogy amennyiben találtunk megfelelőt, elhelyezkedhetett külső - támogatott - munkahelyen. Vagyis nem foglalkoztatóban, hanem a nyílt munkapiacon, olyan helyen, ahol vagy a vezetők emberi hozzáállásának, vagy támogatottságuknak köszönhetően alkalmaztak megváltozott munkaképességű munkavállalókat is. A rehabilitáció harmadik lépcsője pedig a majdnem teljesen önálló életvitel, kinti lakással, albérlettel, stb. Az intézményen belüli rehabilitációs foglalkoztatás sem volt teljesen "kalicka":), tekintve, hogy a huzalpucoláshoz hasonló (szerintem sem túl kreatív és felemelő) csipesz-összeszerelésen kívül szerződésben álltunk egy olyan céggel, amely külső, kerti (fűnyírás, kertrendezés) munkákat tudott biztosítani, vagy intézményen belüli karbantartói, műhely- és kertrendezési feladatokat láttak el. Másik tevékenység pedig kézműves foglalkoztatás volt - kerámia öntés, égetés - amely típusú tevékenység szintén nem sorolható a haszontalan vagy monoton, semmire-sem-jó munkákhoz, és olyan munkafázisok megtanulását igényelte, amely akár külső munkahelyen is hasznosítható, tehát alkalmas rehabilitációs lépcsőfokként.
Kicsit hosszúra sikeredtem:), de muszáj volt említést tennem a pozitív példáról is, mindamellett, hogy elismerem, kevesebb az ilyen, és több a Spicivas által is említett értelmetlen, ellátottakat kihasználó, pénzlenyúlási célból működtetett foglalkoztató.
Üdv,
Fülcimpa

Túlélő # 2011.11.05. 03:01

Jó reggelt minden sorstársamnak!

Visszaolvastam ,mint mindíg.Egyre kevesebbet írok,mert én nem a politika,nem a veszekedés miatt válaztottam ezt a fórumot.Anno,mikor rátaláltam arról szólt,hogy tudunk egymásnak segíteni,tanácsot adni.Sok embernek csak egy jó szó,vagy bátorítás hiányzott,vagy a tudat,hogy nincs egyedül a problémájával.Én is sok segítséget kaptam,és bátorítást is,hogy ne adjam fel.Most is erre lenne szüksége sok sortársunknak.Aki régóta itt van az oldalon,biztos észrevette,hogy sok ismert "név"eltünt,nem ír,nem segít.Ennek vajon mi az oka?
Fájdalommentes hétvégét kívánok mindenkinek.

Sztg55 # 2011.11.05. 05:15

Jó reggelt mindenkinek!
Engem például nagyon érdekelne, hogy a győri Audi gyárba miért Szlovákiából járnak át dolgozni? Még útiköltségestől is megéri nekik. És hol vannak a magyar munkavállalók? (A múltkor erről volt egy riport a tv-ben.) Ott a munkalehetőség és hogy-hogy nincs munkavállaló?! Keveset fizetnének? Annyira, hogy az csak a szlovákoknak éri meg?

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.05. 05:48

Sztg55,
miből gondolod, hogy a "szlovákoknak" megérné kevés fizetésért átbumlizni dolgozni?...Ha meg megéri, a "magyaroknak" miért ne érné meg?...Szóval nem nagyon értem a kérdésed.
üdv,
Fülcimpa

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.05. 06:26

Icike42 !

Valamilyen hasznot hozó elfoglaltságot csak kell találni maguknak az embereknek. Példa volt a trafik, vagy persze lehet más is. Azért látok trafikokat, gondolom abból marad hasznuk, hogy vasárnap zárva vannak :) De a viccet félretéve. Lehet bármilyen tevékenység ami úgy megszervezhető, hogy el tudja végezni az illető. Könyvelés, bedolgozás, az isten tudja még mi. Sokszor mutatták már azt a szállodát, ahol szinte a teljes személyzet fogyatékkal élő. Nagyon magas színvonalú, jól működő. Igaz a vezetője e téren fanatikus. Nos azt gondolom az állami támogatásnak, adórendszernek ebbe az irányba kellene változnia. Hozzáteszem, hogy ebben egy olyan szemléletváltozásnak is kell jönnie, hogy ne írja le magát az is aki elmúlt 45 éves, vagy beteges. Hozzáteszem továbbra is azt gondolom, hogy negyven év felett már nem nagyon van egészséges egyed, Magyarországon. Sok egészségkárosodott a tartós munkanélküliek táborában leledzik, pedig kis irányítással pedig foglalkoztatnám. Persze a befogadó közegnek is változni kell, amikor munkalehetőséget préseltem ki egy cégből hallássérülteknek, akkor a vezetőjük behívatott, hogy tudom e garantálni, hogy képesek egy kis kockába pecsételni. Mondtam, hallássérültek nem értelmi akadályozottak. És tényleg tudnak. :)

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.05. 07:12

Kedves Jano55!
A nehéz meló mindenkinek nehéz, legyen az szlovák, magyar, vagy hottentotta. Az ember mérlegel, hogy mennyi pénzért mit vállal. És fordítva: a munkaadó mérlegel, hogy milyen színvonalú munkát kap a pénzéért. Ez a munkaerőpiac nagyon lazán megfogalmazva, határok nélkül.
Az én esetemben: eddigi Magyarországon vállalt munkahelyeimnél azért tudtam elhelyezkedni, mert a munkaadók képességeimet mérlegelve kompetensnek találtak a munkakör betöltéséhez. Épp mostanában léptem át egy szintén magyarországi céghez (próbaidő, még nincs szerződés), de pozitív irányba halad a dolog alkalmazásomat tekintve, mert a cég Szlovákiában szeretne terjeszkedni, és szüksége van a szlovák nyelvtudásomra és a magyarra is egyaránt, és egyéb tudásaimra a marketing-tevékenységéhez meg az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz, továbbá elégedett az eddigi munkámmal. Vagyis - kereskedelmi-piaci terminológiával élve - potenciálisan anyagi hasznot érek neki, tehát "megvesz".
Eltekintve attól, ki milyen állampolgárságú, a munkaerőpiacon ez a mérvadó: nem az, hogy ki mit nem tud, hanem hogy ki mit tud. Mindenki rendelkezik egy csomó képességgel, vagy fejlesztheti (erre időt kell szánni, gondolok itt nyelvtanulásra pl. fordítói tevékenységhez, informatikai ismeretek megszerzésére - ezekre mind elég jó a kereslet a piacon, vagyis "eladható" kompetenciák).
A cégre egyébként úgy találtam, hogy az álláskereső oldalakon a következőt ütöttem be keresőszónak: szlovák nyelvtudás, informatika - vagyis, megnéztem, van-e kereslet arra, amihez értek még, a hivatásomon kívül. Nem azt, hogy építészet, optikai műszerész, top-modell...mert ezekhez nem értek.
Nem is magamról akartam beszélni, csak azért említettem konkrétan, mert hatékonynak tűnt, tehát jó szívvel tudom ajánlani másoknak is.
Egyébként azt se felejtsük el, hogy bárki bármilyen országban vállal munkát, a jövedelméből adott országban adózik. A nettó jövedelmét meg mindenki ott költi el, ahol akarja, állampolgárságtól függetlenül.

Üdv,
Fülcimpa

ugribugri # 2011.11.05. 07:38

Atttilla:"Már nem olyan vidám ez oldal",mikor ezt írtad akkor arra gondoltál hogy osztogatjuk a zsidó vicceket???? korán reggel tudtam volna mással is kezdeni a napot...a dokival jól megértenetek egymást:)

ugribugri # 2011.11.05. 07:47

Atttilla: de hogy jó kedved legyen ,eszembe jutott egy dakota közmondás részlet,avval helyettesíted be akivel akarod hogy politikamentes legyen:" fordítva ül a lovon" de legyen jó képzelőerőd ne csak horizontálisan hanem vertikálisan is forditsuk el :)

kiszolgáltatott # 2011.11.05. 08:02

Az audis munkáról: mivel innen többen járnak oda fizikai munkára.Hát nem irigylem őket.3 műszak,6 napos munkarend,szigorú munkafeltételek ,monotónia.Van aki az ország másik végéből költözött a közelbe.Komolyabb egészségkárodosással ezt nem lehetne bírni.
Azt tudom,hogy szlovákok is vannak,Úgy szervezik,hogy többen járnak egy kocsival.De magyarok is ugyanúgy jelentkezhetnek.Meg ahogy hallottam ott dolgozóktól:az ottani átlagéletkor ugyancsak alacsony.Szóval idősödő (és)vagy egészségkárosodott ott "labdába sem rúghat".

Nap-lemente # 2011.11.05. 08:10

Peti..

Sztg55 # 2011.11.05. 08:21

Jajj, nem is arra gondoltam, hogy idősödő és rokkant emberek menjenek oda dolgozni... Csak hogy szóban van, hogy mennyire nincs munka. Lám. Itt van, meg a kifogások, hogy miért is nem lehet ott dolgozni - az egészséges, fiatal embereknek! Meg aki dolgozhatna, de nem talál munkát.

szafika # 2011.11.05. 09:12

Fülcimpa, lehet, h a szlovákoknak nem osztogatnak mindenféle segélyt, hozzájárulást, szokva vannak az elmúlt 20 év alatt is a munkához ?? bármilyen pocsék, mégiscsak munka egy kis fizetéssel ! Itt sajnos nagyon sokan , akik az elmúlt 20 év alatt nem dolgoztak , azt hiszik , ma is olyan állapotok vannak , mint 20 éve , csak nyavalyogni kell egy kicsit , máris többet össze lehet hozni , mint a melóból, fizetéssel ! Sajnos , ezt látom ! aki ma dolgozik, 65-70 e ft fizetésért , nincs mellette + ez+ az ! aki meg nyavalyog , többet összedarizik !!