2025. január 1-jével megkezdi működését a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH). Az új csúszszerv létrejöttével – a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítás alatt – koncentrálódik a kereskedelem és a fogyasztóvédelem szakmai irányítása. Az NKFH intézményi integrációt valósít meg az egységesebb jogalkalmazás érdekében, hogy – a tervek szerint – gyorsabban reagáljon minden a fogyasztókat hátrányosan érintő kihívásra.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Európai Kereskedelem Napja alkalmából megtartott rendezvényen jelentette be az új kereskedelmi és fogyasztóvédelmi csúcsszerv létrejöttét.

Az új hatóság négy területen lát majd el feladatokat:

  • a kereskedelempolitika szakmai támogatásában,
  • a fogyasztóvédelemben,
  • az élelmiszer-biztonság felügyeletében, valamint
  • bizonyos laborvizsgálatok elvégzésében.

A miniszter kifejtette, hogy a hatóságnak a klasszikus fogyasztóvédelmi feladatokon túl is lesznek teendői. Egyes feladatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) is átvesz, mint például az élelmiszer-biztonsági felügyelet valamint a laborvizsgálatoki elvégzése. Az NKFH ellenőrzi majd például a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmának betartását, valamint ellátja az élelmiszer-forgalmazásra, -kereskedelemre és a fogyasztóvédelemre vonatkozó országos ellenőrzések szakmai irányítását is. A NÉBIH az élelmiszerek előállításért és az élelmiszeriparért felelős felügyeleti hatóságként működik tovább.

A kereskedelmet és fogyasztóvédelmet érintő intézményi integrációt egyrészt egységes jogalkalmazásból fakadó igények, másrészt különböző gazdaságpolitikai szempontok is indokolták. A piaci szereplők, valamint termékeik versenyképességének megóvása és növelése mellett kiemelten fontos  továbbá a fogyasztói szemléletet szem előtt tartó társadalmi elvárásoknak való megfelelés biztosítása is.

Az élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatok az új hatóság felállításával megoszlanak az Agrár- és a Nemzetgazdasági – mint irányító – Minisztériumok között.

A hatóság felállításával kapcsolatos kormányrendeletek a kormányzati dokumentumtárban már fellelhetőek, azok társadalmi egyeztetésre bocsátása megtörtént. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóságról szóló kormányrendelethez tartozó indokolás szerint a jogalkotó részéről folyamatban van a rendelet megalkotásához szükséges törvénymódosítás előkészítése, amelynek Országgyűlés általi megtárgyalásához a szükséges lépéseket megteszi, és a törvény Országgyűlés általi elfogadását követően kerül sor a törvény és a kormányrendelet együttes kihirdetésére.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóságról szóló kormányrendelet ITT elérhető.