Ügydöntő szavazazást tartanak a rövidtávú lakáskiadásról, az Airbnb-ről szeptemberben Budapest VI. kerületében – közölte a terézvárosi önkormányzat csütörtökön.

Közleményük szerint, a kerület lakói a következő kérdésre válaszolhatnak majd:

“Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?”

A szavazást a kerületben az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján bonyolítja az önkormányzat, amelynek arra van lehetősége, hogy korlátozza, hány napra adható ki egy évben egy szálláshely – írták.

Rámutattak,

mivel nincs jogi eszköz arra, amellyel ellenőrizhető lenne, hogy “egy lakást 60, 75 vagy például 130 napra adhatnak ki egy évben, ezért a voksoláson a teljes tiltás, illetve aközött dönthetnek a lakók, hogy maradjon minden a régiben”.

A közleményben idézték Soproni Tamást, a Momentum színeiben újraválasztott polgármestert, aki közölte:

a szavazás szeptember 2-től két héten át tart, online és személyesen is lehet majd szavazni a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek.

“Szemben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát végrehajtjuk” – fogalmazott.

Mint írták, Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel. A KSH adatai szerint 2023. január 1-jén 29 251 lakás volt Terézvárosban, azaz a rövid távon kiadott lakások körülbelül 7,6 százalékát teszik ki a teljes lakásállománynak.

Az önkormányzat – segítve a döntést – kiadványt készít a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről, melyet a szavazás előtt minden háztartásba eljuttat – olvasható a kommünikében.