Az olvasni szeretők bizonyára már egészen kicsi korukban megismerkedtek a könyvekkel – voltak lapozóik, versesköteteik, mondókáskönyveik. A népmesékkel is biztosan találkoztak. Ezek az élmények alapozzák meg a későbbi irodalomszeretetet. (X)

Ahogy pedig telnek az évek, kézbe kerülnek az ifjúsági regények, a kötelező olvasmányok, végül pedig a felnőtteket megszólító könyvek.

Ha valaki minőségi írásokat keres, pontosan tudja, mely kiadó kötetei jöhetnek számításba. A Kossuth Kiadónál megjelent művek garanciák a sikerre – nem egy közülük már hangoskönyv formátumban is megjelent. Ezeket a VOIZ hangoskönyv alkalmazásából is letölthetjük.

Kedvcsinálóként össze is gyűjtöttünk pár szépirodalmi alkotást, amellyel érdemes megismerkedni – belehallgatni vagy kézbe venni.

Hangoskönyvek óvodásoknak

Bizony, bizony – már akár a legkisebbeknek is találunk a fent említett applikációban minőségi hangoskönyvet. Ez pedig azért hasznos, mert ha túl fáradtak vagyunk az esti mese olvasásához, vagy éppen le szeretnénk kötni egy kicsit a gyerkőc figyelmét napközben, akkor elindíthatjuk például a Benedek Elek legszebb meséiből készült válogatást.

Híres mesehősökkel is találkozhatunk: Kököjszi és Bobojsza, Maja, a méhecske, de ott van még a közismert Pom-Pom vagy Mirr-Murr is, akiknek kalandos történetei is nagyon szórakoztatóak.

Kisiskolásoknak való híres regények

Az általános iskolába járó gyerekek is számos érdekességet találhatnak a hangoskönyvek között – a fiúk és a lányok is. Csak néhány kedvelt írás, ami talán a mi gyerekkorunkból lehet ismerős:

  • P. L. Travers: A csudálatos Mary Poppins
  • Lewis Carroll: Alice Csodaországban
  • E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály
  • Karl May: Winnetou – ez utóbbi 4 részes!

Természetesen a kortárs irodalom kedvelői sem fognak csalódni a felhozatalban, hiszen elérhető hangoskönyvként Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című nagyszerű írása és Nyulász Péter sorozata is: a Helka, a Ciprián és a Kamor.

Kötelező olvasmányok

Az a jó a hangoskönyvekben, hogy akár az olvasást is ki lehet velük váltani – néha, a dolgozatírásnál ez pedig jól jön. Ha A Pál utcai fiúkat vagy a Tündér Lalát szeretné valaki meghallgatni olvasás helyett, megteheti, de a középiskolásoknak is jó szolgálatot tesz az oldal, hiszen a Sörgyári capriccio éppúgy fent van, mint a Tóték.

Igényes művek felnőtteknek

A VOIZ bővelkedik az igényes hangoskönyvekben is – a felnőtt olvasók is sok jeles regényből válogathatnak. Grecsó Krisztián Vera című műve vagy a japán Kavagucsi Tosikadzu Mielőtt a kávé kihűl – szívszorítóan szomorú – regénye szintén sokak kedvence lehet. Hermann Hesse Sziddhárta című alkotása pedig alapmű – sok érdekes kérdést vet fel, amin érdemes elgondolkodni.

Akik a szórakoztatóbb írásokat keresik, azok is szétnézhetnek az oldalon. Rejtő Jenő és Agatha Christie például több művel is képviselteti magát.

Az sem gond, ha valaki nem tud most választani: a havi előfizetéssel korlátlan hozzáférést kapunk a hangoskönyvekhez, és amint időnk engedi, szép sorban meghallgathatjuk valamennyit.