Kérhet-e egy magánklinika költségtérítést a betegdokumentáció másolatáért vagy azt ingyenesen kell-e biztosítania a pácienseinek? Ki kell-e adnia a betegdokumentációt az orvosnak akkor is, ha a beteg kártérítési eljárást akar ellene indítani? Biztosítható-e a beteg részére az elektronikus másolatkiadás az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér-en (EESZT) keresztül vagy sem?

Több évtizedes múltra tekint vissza az egészségügyi adatvédelmi törvény (az Eüak.), ráadásul már a GDPR rendelettel is lassan „iskolás” korú, mégis számtalan esetben marasztalja el az adatvédelmi hatóság az egészségügyi szolgáltatókat (pl.: magánkórházak, fogászatok, nőgyógyászati rendelők stb.) azért, mert nem vagy nem megfelelően teljesítik a betegek egyik legalapvetőbb jogát, a betegdokumentációhoz történő hozzáférést és másolat kiadást.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) minden évben közzéteszi beszámolóját, amelyben összegyűjti az előző évek néhány tipikus esetét. Ezek sok tanulsággal szolgálhatnak a jövőre nézve. Jelen összefoglaló, kifejezetten az egészségügyi szolgáltatók adatkezeléseire fókuszálva, az adatvédelmi hatóság döntésein keresztül járja körbe a betegek betegdokumentációhoz, egészségügyi adataikhoz való hozzáférésének biztosítását és összefoglalja, hogy melyek a legsűrűbben előforduló jogellenes gyakorlatok a NAIH döntései alapján.

A Szerző ügyvéd, egészégügyi és adatvédelmi szakjogász.