2024. szeptember 1-jén volt 110 éve, hogy – az 1913. évi XXV. törvénycikk alapján – megkezdte működését a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogelődjének tekinthető Budapesti Központi Királyi Járásbíróság. E hónapban azonban nem csupán a szervezet lett 110 esztendős, hanem a Jablonszky Ferenc által tervezett épület is. Az Országos Bírósági Hivatal „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat 2024.” című projektjének keretében, az OBH támogatásával megvalósult rendezvényeken emlékeztek meg az egyik legtekintélyesebb hazai bíróság bírái, igazságügyi alkalmazottai és az érdeklődők az 1914 óta eltelt 11 évtizedről.

A 2024. szeptember 16-i minikonferencián elhangzott előadások a szervezet, valamint a szervezetnek otthont adó épület történetére fókuszáltak. A Markó utca 25. szám alatti épülettel kapcsolatban elhangzott, hogy: „Tervezésekor, 1910-ben, a jogalkotói, jogalkalmazói elképzelések, a miniszteri szándék, Budapest Székesfőváros Önkormányzatának és a Fővárosi Közmunkák Tanácsának akarata teljesen azonos volt. Ez a tudatazonosság teremtette meg a megvalósítás stabil alapját, amelyet Jablonszky Ferenc építészmérnök álmodott végleges formába.”

Arról, hogy pontosan milyen jogalkotói és jogalkalmazói elképzelések és szándékok egybeesésének köszönhető a PKKB jogelőd intézményének létrejötte, egy másik előadó ekként emlékezett meg: „Az országgyűlési felszólalások és a korabeli írások alapján kirajzolódik, hogy a központosítás régóta komoly vágya volt a jogásztársadalomnak. A fő cél az ügyek gyorsabb és egyszerűbb, egy helyen, és méltó környezetben történő intézése volt, a megvalósításhoz szükséges végső lökést pedig az ügyvédség fellépése jelentette.”

A konferencia több előadója is hangsúlyozta: a létszámhelyzet, az ebből fakadó munkateher, az adminisztrációs feladatok megosztása és a bérrendezés kérdései időszakosan mindig terítékre kerültek e 110 év során.

A Kulturális Örökség Napjai címen 1987 óta 50 országban megrendezésre kerülő programsorozat keretében idén a Fővárosi Törvényszéken az FT illetékességi területén működő kerületi bíróság elmúlt 110 évéről is megemlékeztek. A látogatók nem csupán a Markó utca egymás mellett álló két impozáns bírósági épületének történetét követték figyelemmel, hanem az OBH támogatásával már korábban megvalósult ún. „Léderer-féle Kodelka-gyilkosság” tematikus kiállítás anyagát is nagy
érdeklődéssel fogadták.

A minikonferenciáról készült kisfilm: