A nemzeti bíró nem köteles alkalmazni az Alkotmánybíróság uniós jogot sértő határozatát – szögezi le C-792/22. számú Energotehnica ügyben hozott ítéletében az Európai Unió Bírósága. A nemzeti bíró ezért nem szankcionálható – hangsúlyozza a bírói fórum . 

Egy villanyszerelő – valamely beavatkozás során ért áramütés okozta – halálát követően közigazgatási eljárás indult a munkáltatójával szemben. Ezzel egyidőben büntetőeljárást is indítottak a művezetővel szemben hanyagság és gondatlanságból elkövetett emberölés okán. Az áldozat rokonai is beléptek a büntetőeljárásba.

A jogvitát elbíráló közigazgatási bíróság a jelen ügyben úgy ítélte meg, hogy nem „munkahelyi baleset” történt. Hatályon kívül helyezte a munkáltatóval szemben kiszabott közigazgatási szankciókat. A román alkotmánybíróság által értelmezett nemzeti jogszabályok alapján e közigazgatási határozat megakadályozza a büntetőbíróságot annak felülvizsgálatában, hogy a baleset munkahelyi balesetnek minősül-e.

Ezen összefüggésben a brassói ítélőtábla (Románia) az alkotmánybíróság által értelmezett e nemzeti törvény és a munkavállalók biztonságáról szóló uniós jog (a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló, 1989. június 12-i 89/391/EGK tanácsi irányelv) összeegyeztethetőségével kapcsolatban kérdezi a Bíróságot.

Ítéletében a Bíróság megállapítja, hogy

ellentétes az uniós joggal a tagállam azon joga, amely – az alkotmánybírósága szerint – a közigazgatási bíróság valamely „munkahelyi balesetről” szóló ítéletét jogerőre emeli a büntetőbíróság előtt, amennyiben e jog megakadályozza az áldozat rokonainak meghallgatását.

Az uniós jog (a Charta 31. cikkével és a tényleges érvényesülés elvével összefüggésben értelmezett 89/391/EGK irányelv) a munkavállalók biztonságának védelmére irányul, és a munkáltatót biztonságos munkakörnyezet biztosítására kötelezi. Nemzeti hatáskörbe tartozik a munkáltató kötelezettségszegés esetén fennálló felelősségének megállapítására irányuló eljárások meghatározása. Mindazonáltal ezen eljárások nem akadályozhatják az uniós jog által biztosított jogok gyakorlását.

Márpedig a Bíróság emlékeztet arra, hogy

a bírósági eljárások során a hatékony bírói jogvédelemhez való jog magában foglalja a meghallgatáshoz való jogot. Amennyiben valamely bíróság anélkül hoz határozatot a polgári jogi felelősségről, hogy az érintett felek számára lehetővé tenné érveik előadását, sérül e jog.

E tekintetben a Bíróság megerősíti, hogy

a nemzeti bíróságok tartózkodhatnak az alkotmánybíróságuk valamely határozatának követésétől, amennyiben e határozat sérti az uniós jogot. Ebben az esetben nem szabható ki velük szemben fegyelmi szankció.