A matematika érettségi második része döntő a diákok számára. Itt nincs rubrika, ahová egyszerűen beírhatnád a választ. A feladatok összetettebbek, a kihívások nagyobbak, de egy kis gyakorlattal és okos stratégiával ez a rész sem lesz ijesztő. (X)

Megosztunk veled néhány hasznos tippet, amelyekkel magabiztosan vághatsz neki a második résznek. Olyan tanácsok következnek, amelyeket a GOMATEK matekérettségi felkészítő tanfolyamán végzett, sikeresen érettségizett diákok teszteltek.

Mi is az a második részes feladat?

Ezek azok a feladatok, amelyek a logikus gondolkodásodat, a problémamegoldó képességedet tesztelik. Itt nem elegendő csupán egy helyes végeredményt produkálni. A megoldási folyamatot részletezni kell. Minden lépést dokumentálj, mert a pontok gyakran a folyamatban rejlő logikai kapcsolatokért járnak.

1. Értsd meg a feladatot, mielőtt bármit tennél!

Olvasd át a feladatot lassan és figyelmesen! Ha nem érted pontosan, mit kér a példa, az félre is viheti a megoldást. Ha szükséges, olvasd el többször, és figyelj minden apró részletre! Lehet, hogy tele van olyan információkkal, amelyek elsőre nem tűnnek fontosnak.

2. Használd az ábrákat és a vizualizációt!

Egy jó ábra vagy diagram csodákat tehet, különösen geometriai feladatok esetén. Segítenek, hogy átlásd a problémát, és rendszerezik a gondolataidat. Ne félj használni a ceruzát és a vonalzót! Ha hibát követsz el, könnyen kijavíthatod, mintha tollal írnád. De arra figyelj, hogy az ábrákon kívül ne írj semmit ceruzával.

3. Bízd magad a függvénytáblázatra!

A függvénytáblázat a legjobb barátod az érettségi során, ha tudod, hogyan használd. Amikor meglátod a feladatot, azonnal gondold át, melyik témakörhöz tartozik, és keresd meg a megfelelő képleteket. 

Ne hagyatkozz az emlékezetedre! Még a legjobb tanulók is hibázhatnak, amikor egy képletet fejből próbálnak felidézni. Kövesd a jelöléseket, főleg, ha korábban nem találkoztál az adott képlettel. 

4. Próbálkozz, próbálkozz, próbálkozz!

Lehet, hogy néhány feladat első ránézésre lehetetlen küldetésnek tűnik, mégse hagyd ki! Ha teljesen elakadsz, írd le a kapcsolódó képleteket, rajzolj ábrát, vagy próbálj ki valamilyen módszert. Az érettségin nincs mínuszpont, így nincs vesztenivalód! Próbálkozz, és lehet, hogy mégis kapsz néhány pontot egy-egy ötletért.

Végül ne feledd, a javító tanár csak egy megoldást fog értékelni. Ha többféle módon próbálkoztál egy feladat megoldásával, jelöld meg, hogy melyiket tekinted véglegesnek. Ha pedig egyféleképpen oldottad meg, de nem vagy benne biztos, hogy jó a válasz, akkor se húzd át! Még lehet benne értékelhető rész, amiért pontokat kaphatsz.

5. Gondolkodj stratégiában!

A második rész feladatai gyakran több részből állnak, és különböző matematikai területeket érintenek. Ez jó hír, mert ha az egyik rész nem megy, még mindig megoldhatod a másikat.

A legjobb módja annak, hogy felkészülj az érettséginek erre a szakaszára, ha minél több, hasonló példával gyakorolsz. Próbáld ki magad különböző témakörökben, és alkalmazd ezeket a tippeket a tanulás során. Hasznodra fognak válni.