Szeptember 1-jén jelentős módosítások lépnek hatályba a Unió Bírósága és Törvényszéke eljárási szabályai vonatkozásában.  Az új szabályok az Európai Unió Bírósága alapokmányának módosításait hajtják végre, és korszerűbbé teszik a két igazságszolgáltatási fórum előtti eljárásokat. De mi és hogyan változik?

A Bíróság és a Törvényszék módosította eljárási szabályzatait annak érdekében, hogy végrehajtsák az Európai Unió Bírósága alapokmányának azon módosításait, amelyeket az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogadott el (e módosításokat 2024. augusztus 12-én hirdették ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában: az Európai Unió Bíróságának alapokmányáról szóló 3. jegyzőkönyv módosításáról szóló, 2024. április 11-i (EU, Euratom) 2024/2019 európai parlamenti és tanácsi rendelet). Ezzel egyidejűleg

az új szabályok korszerűbbé teszik és egyszerűsítik a két igazságszolgáltatási fórum előtti eljárásokat.

A Bíróság, illetőleg a Törvényszék által előterjesztett módosítástervezeteket júniusban az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta, mielőtt azokat az egyes igazságszolgáltatási fórumok júliusban hivatalosan elfogadták. Ezenkívül a Bíróság elfogadta az elé terjesztett ügyekre vonatkozóan a feleknek szóló gyakorlati útmutató új változatát, a Törvényszék pedig az eljárási szabályzata gyakorlati végrehajtási rendelkezéseinek új változatát.

Az alapokmány módosításainak végrehajtása

Az új szabályok egy része arra irányul, hogy végrehajtsák az Európai Unió Bírósága alapokmányának módosításait. Különösen azokról a rendelkezésekről van szó, amelyek ahhoz szükségesek, hogy

lehetővé tegyék a Bíróság előzetes döntéshozatali hatáskörének a Törvényszékre történő részleges átruházását, amelyre 2024. október 1-jétől kerül sor.

A Bíróság eljárási szabályzatának módosításai először is pontosítják a Bírósághoz benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmek azon kezdeti feldolgozásának szabályait, amely annak meghatározása érdekében történik, hogy a kérelmek elbírálására melyik igazságszolgáltatási fórum rendelkezik hatáskörrel. Beillesztik továbbá az olyan előzetes döntéshozatal iránti kérelmek gyors feldolgozásának biztosításához szükséges rendelkezéseket, amelyeket a Törvényszék áttesz a Bíróságra azon az alapon, hogy azok olyan elvi döntést igényelnek, amely érintheti az uniós jog egységességét vagy koherenciáját. Végül meghatározzák az érdekeltek által az olyan előzetes döntéshozatali ügyekben benyújtott írásbeli észrevételeknek az ügy befejezését követő észszerű időn belül történő online közzétételére vonatkozó részletes szabályokat, amelyekben 2024. szeptember 1-jétől kezdve hoznak határozatot; a közzététel alól kivételt fog képezni, ha az ellen valamely fél tiltakozik. Az ilyen tiltakozások bejelentésének módjával kapcsolatban a feleknek szóló új gyakorlati útmutató tartalmaz pontosításokat.

A Törvényszék eljárási szabályzatának módosításai először is a Törvényszék felépítésére és szervezetére vonatkozó bizonyos szempontokat érintenek. Közelebbről, előírják az öt bíróval eljáró tanácsok és a tizenöt bíróval eljáró nagytanács közötti köztes létszámú tanács létrehozatalát, amely kilenc bíróból fog állni, és amelynek elnöki tisztségét a Törvényszék elnökhelyettese fogja betölteni. Az előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket olyan tanácsoknak fogják kiosztani, amelyeknek kifejezetten az ilyen ügyek elbírálása lesz a feladata, és amelyek öt bíróval fognak eljárni, azon lehetőség sérelme nélkül, hogy az ügyeket – azok nehézségétől és jelentőségétől függően – egyéb ítélkező testület elé utalják. Azokat a bírákat, akiknek az előzetes döntéshozatali ügyekben főtanácsnoki feladatokat kell ellátniuk, valamint azokat a bírákat, akiknek akadályoztatás esetén helyettesíteniük kell őket, a Törvényszék választja meg, és e bírák azon minta szerint segítik az egyes előzetes döntéshozatali ügyekben eljáró ítélkező testületet, ahogyan a főtanácsnokok a Bíróság előtti eljárásokban részt vesznek.

Másodszor, új szabályok rendelkeznek arról is, hogy a Törvényszék milyen módon fogja feldolgozni a Bíróság által hozzá továbbított előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket. Annak érdekében, hogy a nemzeti bíróságok, valamint az érdekeltek számára ugyanazokat a garanciákat biztosítsa, mint amelyek a Bíróság előtt érvényesülnek, a Törvényszék átvette a Bíróság eljárási szabályzatának az előzetes döntéshozatal iránti kérelmekre vonatkozó rendelkezéseit, bizonyos olyan kiigazításokkal, amelyek a Törvényszékre irányadó eljárási rendelkezések összességének koherenciáját hivatottak fenntartani. Hasonlóképpen, ami az előzetes döntéshozatal iránti kérelmek feldolgozását illeti, az új gyakorlati végrehajtási rendelkezések nagymértékben a Bíróság gyakorlatát veszik alapul.

Az eljárási szabályok egyéb módosításai

Bizonyos egyéb szabályok nem kapcsolódnak az Európai Unió Bírósága alapokmányának módosításához, céljuk pedig nem más, mint javítani, egyszerűsíteni és korszerűbbé tenni azt, ahogyan a Bíróság és a Törvényszék az eléjük kerülő ügyeket feldolgozza.

Ami a Bíróság eljárási szabályzatát illeti, egyes új rendelkezések – amelyek arra irányulnak, hogy figyelembe vegyék az egészségügyi válsághelyzet során szerzett tapasztalatokat – kifejezetten biztosítják a feleknek vagy képviselőiknek azt a lehetőséget, hogy a feleknek szóló gyakorlati útmutatóban meghatározott jogi és technikai feltételek tiszteletben tartása mellett videokonferencia útján szólaljanak fel. Ezenkívül pontosításra kerültek a személyes adatok védelmére, valamint az eljárási iratok benyújtásának és kézbesítésének módjaira vonatkozó szabályok is. Végül, ami a Bíróság tárgyalásainak közvetítését illeti – amely hozzájárul az igazságszolgáltatás átláthatóságához és hozzáférhetőségéhez –, egy új rendelkezésben immár megfogalmazásra kerültek azok a részletszabályok is, amelyeket a nagytanács tárgyalásai tekintetében, valamint az ítéletek kihirdetése és az indítványok ismertetése céljából tartott tárgyalások tekintetében már eddig is alkalmaztak.

A Bíróság által elfogadott, a feleknek szóló új gyakorlati útmutató figyelembe veszi a Bíróság eljárási szabályzatának módosításait, és további pontosításokkal szolgál az eljárás írásbeli vagy szóbeli szakaszához kapcsolódó számos gyakorlati kérdést illetően.

A Törvényszék eljárási szabályzatának egyéb módosításai különösen az alábbiakat érintik:

  • A Hivatal nyilvántartásából származó kivonatok, az eljárási iratok másolatai, valamint a végzések és ítéletek hiteles másolatai tekintetében fennálló hivatali díjak eltörlése;
  • Az eljárási iratok benyújtásának és kézbesítésének módjaira vonatkozó szabályok korszerűbbé tétele;
  • Annak lehetősége, hogy egyszerű határozat útján tegyenek meg olyan eljárási intézkedéseket, amelyek mostanáig végzés meghozatalát tették szükségessé (a szóbeli szakasz újbóli megnyitása és az ügyek egyesítése bizalmas kezelés iránti kérelem hiányában);
  • A keresetlevél azon esetekben történő kiigazítása határidejének korlátozása, amikor a megsemmisíteni kért jogi aktus helyébe azonos tárgyú másik jogi aktus lép, vagy azt módosítja;
  • Annak lehetősége, hogy pervezető intézkedés előzetes elfogadása nélkül, közvetlenül rendeljenek el olyan bizonyításfelvételt, amely tájékoztatás kérésére vagy valamely melléklet benyújtására irányul;
  • Azon szabályok egyértelműbbé tétele és észszerűsítése, amelyek a járulékos kérelmek (kijavítás, a határozathozatal elmulasztása, a mulasztási ítélettel szembeni ellentmondás, harmadik személy jogorvoslata, értelmezés, perújítás, a költségek vitatása) valamely ítélkező testület részére történő kiosztására vonatkoznak;
  • A Törvényszék tárgyalásainak közvetítése, amelyre csak azt követően kerülhet majd sor, hogy hatályba lép az ennek végrehajtásáról szóló határozat.

A Törvényszék által elfogadott új gyakorlati végrehajtási rendelkezések magyarázatokat és pontosításokat fűznek a Törvényszék eljárási szabályzatának rendelkezéseihez, különösen ami a személyes adatok védelmét, a közvetlen keresetek bizonyos adatainak bizalmas kezelését, az eljárási iratok és mellékleteik benyújtását, valamint a tárgyalásokon való részvételt illeti, ideértve a videokonferenciát is.

A 2024. szeptember 1-jén hatályba lépő új eljárási szabályok, valamint a két igazságszolgáltatási fórum eljárási szabályzatainak egységes szerkezetbe foglalt változatai elérhetők a Curia honlapon, a Bíróság/Eljárás és a Törvényszék/Eljárás menüpontban.