Jogász vagy joghallgató vagy? Szeretnél jogi tudásodat használva tenni másokért és közben szakmailag fejlődni? Ügyvédként szereted a szakmai kihívásokat és fontosnak tartod, hogy mindenkinek legyen lehetősége szakszerű jogi segítséget kapni? Szeretsz közösségben dolgozni? Jelentkezz az Utcajogász Egyesülethez önkéntesnek!

Mi az Utcajogász célja?

Az Utcajogász egy olyan országért dolgozik, ahol biztosítottak a méltó lét feltételei, különösen a lakhatási és szociális jogok, és ahol elérhető a jogérvényesítés mindenki számára.

Kik az utcajogászok és mit csinálnak?

Az utcajogászok olyan végzett jogászok és joghallgatók, akik szabadidejükben önkéntesként dolgoznak a szegénységben élő emberek jogaiért.

Pénteki jogsegély a Blaha Lujza téren. – Forrás: Utcajogász Egyesület

Kapcsolódó interjú: Az utca jogásza – Beszélgetés Ujfalusi Bettina önkéntessel, az Utcajogász Egyesület lelkes és lelkiismeretes aktivistájával

Mik a jelentkezés feltételei?

Legyen jogász végzettséged, vagy legyél olyan joghallgató, aki a közigazgatási hatósági eljárás, polgári perrendtartás 1-2., polgári jog: kötelmi jog, alkotmányjog 1-3. tárgyat már sikeresen teljesítette.

A szakmai gyakorlat nem feltétele a jelentkezésnek. Az újonnan csatlakozott tagok szakmai műhelyek keretében ismerkedhetnek meg az Utcajogász szakterületeivel, illetve mentort biztosítunk, aki az első évben segít a szervezeti életbe való bekapcsolódásban.

Milyen feladatokra számíthasz Utcajogászként?

A legfontosabb feladatod átlagosan kéthavonta egy pénteki napon délután 15.00 és 17.00 óra között az egyesület Blaha Lujza téri jogsegély-szolgálatán ügyfélfogadás tartása és az ott felvett esetek vitele.

Az Egyesület lehetőséget biztosít arra is, hogy ha szeretnél, bekapcsolódj a szegényeket diszkrimináló jogszabályok megváltoztatásáért indított projektekbe.

Ügyvédként jogi képviselet is ellátható.

Mi a jó abban, ha az ember utcajogász? – Az Egyesület néhány tagja válaszol!

“Akkor szeretek a leginkább utcajogász lenni, amikor a bíró kihirdeti az ítéletet, amelyben ügyfelünknek ad igazat. Ilyenkor arra gondolok, hogy ez az Utcajogász nélkül nem sikerülhetett volna.” (Andi, ügyvéd)

“Azt szeretem az Utcajogászban, hogy nincs verseny, nincs megmérettetés, helyette partneri viszonyok vannak, közös gondolkodás és tudásátadás.” (Adrienn, frissen végzett jogász)

“A hajléktalan emberek és szociális munkások számára szervezett jogi ismeretterjesztő tréningekben lelek nagy örömet.” (János, aki több évtizedes bírósági munka után talált rá az Egyesületre)

“Az tölt el jó érzéssel, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik szintén a szívükön viselik a hajléktalan emberek sorsát.” (Dalma, joghallgató)

Pénteki jogsegély a Blaha Lujza téren. – Forrás: Utcajogász Egyesület

Hogyan jelentkezhetsz?

  • Jelentkezni önéletrajz és egy rövid motivációs levél megküldésével lehet – szeptember 29-ig az utcajogasz@gmail.com címen.
  • A jelentkezési anyagot teljeskörűen benyújtó jelentkezők egy személyes beszélgetésen vehetnek részt.
  • A személyes beszélgetések alapján meghívottak számára az Egyesület nyílt napot tart 2024. október 12-én. A dátumot azért is közlik előre, mert a nyílt napon történő részvétel elengedhetetlen az önkéntes munka megkezdéséhez.
  • A nyílt napot követően, 2024. október 17-ig értesítik a jelentkezőket arról, hogy kik tudnak csatlakozni az Utcajogászhoz.

Ha kérdésed van, írj nekünk!

Az Egyesületről bővebben ITT, illetve a Facebookon ITT.

Az Utcajogász Egyesület ez évi működését a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatja.