A deliktuális kártérítés speciális alakzatai közül a vétőképtelen személy által okozott kár esetében a károkozó személyében rejlő speciális tulajdonság alapján emeli ki a jogalkotó ezt a felelősségi formát az általános felelősségi alakzat köréből.

A vétőképtelen személy által okozott kárért való felelősség mint speciális felelősségi alakzat témakörében a kártérítési felelősség funkcióinak, alapelveinek, az általános felelőségi tényállás alapvető jogintézményeinek vizsgálatát követően jutunk a vétőképesség, mint a felelősség megállapításának feltétele vizsgálatához, a gondozó fogalmának értelmezéséhez, a vétőképtelen személy gondozójának felelősség alóli mentesülése szabályaihoz. A vétőképtelen személy által okozott kár megtérítése tárgykörében a méltányossági alapú kártérítés és a felróhatóan, a károkozó által előidézett vétőképtelenség is a tanulmány tárgykörébe tartozik.

A hatályos jogszabályi rendelkezések mellett az írás a bírósági jogalkalmazás, jogformálás eseteire is kitér, ezek bemutatásával teszi szemléletessé az elmélet gyakorlatban való érvényesülését.

A Szerző bírósági titkár a Kiskőrösi Járásbíróságon.