Bővült a jogorvoslati lehetőségek köre az online platformok egyes, felhasználókat negatívan érintő intézkedéseivel szemben az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének átültetését követően. Ezentúl már nemcsak hatóságokhoz vagy bírósághoz, hanem az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) is fordulhat, aki vitatja egy platform valamely döntését. Koltay András, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke elmondta, az NMHH, mint kijelölt Digitális Szolgáltatási Koordinátor elvégezte a testület tanúsítását, így az megkezdheti működését.

A 2022 novemberében hatályba lépett EU-rendelet a digitális szolgáltatásokról (DSA) átfogóan szabályozza az online platformok működését az Európai Unió tagállamaiban. A DSA legfontosabb céljai közé tartozik a biztonságosabb, átláthatóbb és méltányosabb online világ megteremtése, aminek része a jogsértő tartalmakkal szembeni hatékony fellépés is. A DSA egyik vívmánya, hogy létrehozott egy egységes, európai szintű, kikényszeríthető kötelezettségeket keletkeztető és jelentős szankciókat kilátásba helyező szabályrendszert.

Az uniós szintre emelt szabályozás a várakozások szerint csökkentheti egyebek között annak a kockázatát, hogy a platformok tévesen vagy indokolás nélkül törölnek megszólalásokat és tiltanak le felhasználói profilokat.

A rendelet lehetővé teszi a tagállamok számára olyan, peren kívüli vitarendező fórumok létrehozását, amelyek segítségével a digitális szolgáltatások felhasználói könnyen és hatékonyan vitathatják az online platformokat üzemeltető szolgáltatók egyes, őket negatívan érintő döntéseit, például egy közzétett tartalom eltávolítását vagy profilletiltást, esetleg valamely veszélyes tartalom törlésének elmaradását.

Ilyen, a peren kívüli vitarendezésre felhatalmazott testület lesz hazánkban az Online Platform Vitarendező Tanács, amelyről az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló magyar törvény rendelkezik.

A DSA végrehajtásáért minden tagállamban az ott kijelölt Digitális Szolgáltatási Koordinátor felel. Ennek megfelelően az NMHH feladatkörébe tartozik az OPVT tagjainak kinevezése, valamint a testület státuszának tanúsítása is.

Koltay András, az NMHH elnöke 2024. július 18-án nevezte ki az OPVT tagjává Gosztonyi Gergelyt, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docensét, Blazovichné Gellén Klárát, a Szegedi Tudományegyetem professzorát; Király Péter Bálintot, a Széchenyi István Egyetem oktatóját; Menyhárd Attilát, az ELTE ÁJK professzorát; Pogácsás Anettet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docensét; Pünkösty Andrást, a Pázmány jogi karának adjunktusát, Ződi Zsoltot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársát, Szilágyi Zsuzsanna ügyvédet, valamint Trinn Gábor ügyvédet, az OPVT elnökét.

A testület tanúsítása augusztus 29-én megtörtént, így az OPVT ezen a napon megkezdhette működését, várják a hozzájuk érkező kérelmeket.

Az OPVT eljárásával kapcsolatos tudnivalók ITT érhetők el.