Európai viszonylatban is egyedülálló Nemzetközi fenntartható állatvédelmi szakjogászképzés közös indításáról is szóló együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Prof. Dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese augusztus 27-én az Állatorvostudományi Egyetemen, Budapesten. Az új, jogászoknak szóló két féléves levelező képzés tervezett indítása a következő tanév (2025/26) ősze.

A fenntartható állatvédelem azt jelenti, hogy a célok és az eszközök az állatvédelem erősítését szolgálják, tudományos és objektív alapokon nyugszanak, illeszkednek a nemzetközi folyamatokba, de találkoznak a gazdasági racionalitással is. Hatékonyan védik az állatokat és jóllétüket, ugyanakkor nem kérdőjelezik meg az emberek elsőbbségét.

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) között létrejött együttműködési keretmegállapodás célja, hogy a két intézmény közösen támogassa egymás szakmai, oktatási és tudományos munkáját, különös tekintettel az állatvédelem területére. A megállapodás értelmében a Felek közös projekteken és pályázatokon dolgoznak majd együtt, amelyek a hallgatók, oktatók és kutatók szakmai kompetenciáinak bővítését, valamint a kutatási tevékenységek elősegítését szolgálják. Az együttműködés kiterjed továbbá szakmai továbbképzések, tudományos konferenciák szervezésére, valamint közös graduális, posztgraduális képzések indítására és tananyagfejlesztésre.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora szerint az Állatorvostudományi Egyetem egyedülálló, mással nem pótolható szerepet tölt be az állatvédelmi szakemberképzésben Magyarországon. Hazánkban csak itt képeznek állatorvosokat és állatvédelmi szakállatorvosokat, az intézmény emellett állatvédelmi konferenciák, szakmai továbbképzések és tanfolyamok elismert központja, többek között az Állatorvostudományi Egyetemen kerül sor idén novemberben az első Egzotikus Gazdijogsi tanfolyamra is. Számos fontos állatvédelmi együttműködésben vesz részt az ÁTE, 2022 óta dolgozik például a Miskolci Egyetemmel az ország első állatvédelmi szakjogászképzésén és jogi szakokleveles állatvédelmi szakemberképzésén. Örömmel tekint az Állatorvostudományi Egyetem a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködés elé, amely nem előzmény nélküli: a PTE Állam- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi Tanszéke és az ÁTE Állatvédelmi Központja 2021 óta a szervez sikeresen állatvédelmi szemináriumokat a pécsi joghallgatók számára. Az aláírással új távlatok nyílnak meg, hiszen a nemzetközi kitekintéssel rendelkező, hosszú távú és tudományos alapú megoldásokat kereső állatvédelmi szakemberek képzése kulcsfontosságú az állatvédelem jövője szempontjából, és az Állatorvostudományi Egyetem elkötelezetten biztosítja ehhez a szükséges támogatást.

Prof. Dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese és Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora – Forrás: Állatvédelmi Központ

Prof. Dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: a Pécsi Tudományegyetem egyik legpatinásabb fakultása az Állam- és Jogtudományi Kar, amely a pécsi jogászképzés több évszázados örökségének ápolója. A hagyományos képzések magas színvonalának fenntartása mellett természetesen a modern kor problémáira és kihívásaira is reflektál a kar vezetése és felkészült oktatói gárdája. Ezt jelzi a Nemzetközi fenntartható állatvédelmi szakjogászképzésben történő részvétele, amely egyúttal szervesen illeszkedik a PTE egyik kiemelkedő stratégiai céljához, a fenntarthatóság minél szélesebb spektrumú biztosításához. Örömteli, hogy az újonnan indítandó posztgraduális szakirányú képzést a nagy múltú és komoly nemzetközi elismertségnek örvendő Állatorvostudományi Egyetemmel közösen valósíthatja meg a Pécsi Tudományegyetem.

Prof. Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja hangsúlyozta: A posztgraduális képzések egyre jelentősebb szerepet töltenek be a jogi felsőoktatásban, így a PTE ÁJK-n is. Különösen azok a programok számíthatnak fokozott érdeklődésre, ahol több szakterület is megjelenik a jog mellett. Napjainkban az állatvédelem egyre jelentősebb, összetettebb szakmai kérdéseket vet fel, amelyek vizsgálatára, megválaszolására, a kapcsolódó ismeretek elsajátítására ideális egy specifikus szakirányú továbbképzés.

A meghirdetendő szakjogászképzést a Pécsi Tudományegyetem részéről az Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszék (szakfelelős Lénárdné dr. Maletics Borbála PhD), az Állatorvostudományi Egyetem részéről az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ koordinálja. Dr. Vetter Szilvia PhD, a Központ vezetője hangsúlyozta: az állatvédelemmel, vagy állatvédelemmel is foglalkozó szakjogászképzésekre hazánkban nagy az érdeklődés. Emlékeztetett: az Állatorvostudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem együttműködése révén létrejött állatvédelmi szakjogászképzés a meghirdetés első évében megdöntötte a Miskolci Egyetem szakjogászképzéseinek jelentkezési rekordját, idén pedig már a harmadik évfolyam indul, ami egyértelműen jelzi az igényt ezen fontos terület iránt.

Az aláírás – Forrás: Állatvédelmi Központ

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karával egy más típusú együttműködésre törekednek, amely alapvetően eltérő fókuszokat helyez előtérbe, más tematika, illetve jelentős részben más oktatók, külföldi vendégoktatók közreműködésével.

A cél egy olyan új állatvédelmi szemlélet meghonosítása, amely a hosszú távon fenntartható megoldásokra épül, és igyekszik behozni a körkörös gazdaság szemléletét is az állatvédelembe.

Az itt végzett állatvédelmi szakjogászok nemzetközi kitekintéssel fognak rendelkezni, és más országok állatvédelmi jó gyakorlataival is megismerkedhetnek. Lehetőség lesz a tervek szerint néhány tárgy angol nyelvű lehallgatására is, ezek teljesítésével mikrotanúsítványt kaphat majd a végzett hallgató a diploma mellé, amely egy újabb lépés lesz a képzés nemzetköziesítése felé.

Az új, jogászoknak szóló két féléves levelező képzés tervezett indítása a következő tanév (2025/26) ősze.