A kínai hatóságok iránymutatást adtak ki pénteken a “megrögzött tajvani szakadárokkal” szembeni büntetőeljárásokra vonatkozóan, és eszerint szélsőséges esetekben akár halálbüntetést is ki lehet szabni a tajvani függetlenséget támogatókra.

Az új irányelvek szerint a kínai bíróságoknak, ügyészségeknek, köz- és állambiztonsági szerveknek “szigorúan és a törvényeknek megfelelően kell megbüntetniük az országot megosztó és Tajvan függetlenségét hirdető embereket, és határozottan ki kell állniuk a nemzeti egység és szuverenitás, valamint a területi integritás mellett“.

Az irányelvek teljesen összhangban állnak a már érvényben lévő törvényekkel, köztük a 2005-ös elszakadásellenes törvénnyel, de egyértelművé teszik a szabályokat. Felsorolják, hogy miképpen kell felelősségre vonni a Tajvan függetlenségét támogatókat, ha például tervet dolgoznak ki a sziget elszakadására, vagy kísérletet tesznek ennek végrehajtására, valamint ha külföldi segítséget vesznek igénybe ilyen céllal.

A dokumentumban azt is előírják, hogy szigorúbb büntetést kell kiszabni azokra, akikről kiderül, hogy együttműködtek ilyen bűncselekmények elkövetésében külföldi szervezetekkel vagy egyénekkel.

Szun Ping, a kínai közbiztonsági minisztérium egyik tisztségviselője kijelentette, hogy

a súlyosabb esetekben akár életfogytig tartó börtönbüntetést vagy halálbüntetést is kiszabhatnak a bíróságok.

Tajvan szárazföldi kínai ügyekben illetékes tanácsa közleményben elítélte Pekinget az új irányelvek miatt, és kijelentette, hogy

a kínai szárazföldi hatóságoknak egyáltalán nincs joghatóságuk Tajvan felett, és jogszabályaik nem hatályosak a szigeten“.