Téves elgondolás, hogy a klasszikus és vintage szőnyegek kizárólag a nagyi házában mutatnak jól. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen szimpatizálnak a klasszikus és vintage stílusokkal. Márpedig ezek a lakberendezési stílusok tökéletesen passzolnak a régebbi típusú szőnyegekkel. De akkor sem követünk el nagy baklövést, ha a modern környezet szigorú jellemzőit egy kis klasszikus textillel törjük meg. (X)

A nagyiék régi szőnyege

Az iFloor klasszikus szőnyegei és egyéb középszőnyegei visszarepítenek a múltba, amikor a nagyi nappalijában majszoltuk a süteményt vagy hallgattuk a dédi feledhetetlen történeteit a régi időkből. A szobát díszítő csipketerítőre, díszes függönyre vagy a klasszikus stílusú, mintás szőnyegre hajlamosak vagyunk – kicsit megmosolyogva a helyzetet – gondolni. Holott ezek nem egy letűnt korszak régi emlékei, hanem nagyon is valóságos, manapság újfent felkapott textíliák.

A klasszikus és vintage stílusok legfőbb jellemzői, hogy tisztelettel adóznak a régiségeknek, és úgy töltik fel modern jegyekkel a helyiséget, hogy közben a kopottas emlékek is nagy hangsúlyt kapnak. A vintage stílus különösen felkapott, a fiatalok is előszeretettel rendezik be az otthonukat így, ezt a lakberendezési stílust szem előtt tartva, vagy csak néhány stíluselemet kiemelve.

Sőt, manapság a különféle stílusok keverése sem számít szentségtörésnek. Ha ügyesen kombinálunk, akkor a modern és a vintage elemek is nagyon jól megférnek egymás mellett. Nem mellesleg a vintage stílusban pont ez a lényege. Bátran keveri a régi stílust az újjal, a végeredmény láttán pedig nem érezzük azt, hogy mindent ellep a káosz, hanem egyfajta furcsa, de mégis tetszetős harmónia jön létre.

Klasszikus és vintage stílusú szőnyegek előnyei

A többség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy milyen képek, dekorációk kerüljenek a falra, azonban a padló sokszor kimarad a tervezésből. Holott ez is egy igazán nagy felület, amelyet érdemes volna valamiképp feldíszíteni. 

A szőnyegnek nem csupán esztétikai, hanem funkcionális előnye is van. Ha nem rendelkezünk padlófűtéssel, akkor különösen jól jön, ha a hideg padlófelület helyett valamilyen textíliára lépünk.

Szőnyeg a nappaliban

A legtöbb otthonban a nappali a központi élettér, ahol a család, barátok és a vendégek összegyűlnek. Egy régies stílus akár jó beszédtéma is lehet. Mellesleg sokakban emlékeket idézhet. A jól megválasztott szőnyeg tökéletesen passzol ebbe a helyiségbe. Különféle méretekben elérhető, így csak rajtunk múlik, hogy egy nagyobb, látványosabb, vagy egy kisebb típus mellett döntünk. A különleges mintával ellátott, díszes darabok különösen nagy népszerűségnek örvendenek. Egy ilyen darab nagyon könnyen a helyiség ékévé válhat gyönyörű színeivel és mintájával.