Nemcsak az ünnepek közeledtével, de a mindennapokban is egyre több fejtörést okoz sokaknak, hogy olyan ételt tegyenek az asztalra – akár ünnepi, akár hétköznapi –, amely nemcsak, hogy finom, de megfelelően táplálja is a szervezetet. A megfelelő alatt pedig az egészségest értem. Egyre többen szembesülnek azzal, hogy a hagyományos gabonafélék fogyasztásával nem épp a legjobbat adják a testüknek. A paleolit étrendet követők (és mindenki más, aki odafigyel, hogy mit eszik) például remek maglisztek közül válogathatnak, ha épp egy finom süteményre vagy akár kenyérre vágynak. Nézzünk néhány egészséges lisztet! (X)

”Mindenmentes”, mégis minden fontos megvan benne

A különböző maglisztek a magok hidegsajtolásával készülnek. A gabonalisztekkel ellentétben nem tartalmaznak például glutént, ami manapság egyre több embernek okoz komoly és veszélyes tüneteket. Az ezekből a magokból készült lisztek nagyon könnyen emészthetőek, és a gyártási technológiának köszönhetően az értékes tápanyaguk megmarad. A sajtolás során azonban megszabadulnak az Omega-6 tartalmuk nagy részétől, így a transzzsírképződés is csökken. Sütemények, tészták, kenyerek kiváló alapanyagai, és még panírozáshoz is használhatjuk őket. 

Ünnepi sütemény magliszttel

Szinte bármelyik kedvenc süteményünk elkészíthető az egészséges maglisztek valamelyikével. Ha nemcsak finom, de maximálisan egészséges és értékes alapanyagokkal készült sütemény kerül az asztalra, az egész család hálás lesz érte.

A gesztenyeliszttel magas keményítő tartalma miatt egy az egyben helyettesíthető a búzaliszt. Jellegzetes ízvilágot kap az, aki ebből a lisztből készíti a süteményt. Ezenkívül remek ízű és állagú palacsinta is készülhet belőle.

A lenmagliszt szintén a paleo sütemények alapanyaga. Magas rosttartalma miatt segít az emésztésben. Vigyázat! Az ételeket barnára színezi. Az ízélményből ez ugyan nem von el, de fontos tudni, ha egy-egy sütésnél ez szempont. 

Kenyér és péksütemény paleo módra

A kenyérsütésnél sokmindenkinek megvan a saját, hamisítatlan receptje. Hiszen mindenki máshogy szereti. A maglisztek megfelelő keverésével finom kenyeret is tudunk sütni. A mandulaliszt amellett, hogy kenyér és péksütemények sütésére alkalmas, még a méregtelenítésben és az immunrendszer erősítésében is segít magas E-vitamin tartalma miatt. Emellett tartalmaz még a szervezetnek elengedhetetlen B1- és B2-vitaminokat és folsavat is, és megakadályozza a koleszterin lerakódását.

A fogyókúrázók és vegetáriánusok kedvelt alapanyaga a tökmagliszt. Előbbiek alacsony zsír- és szénhidráttartalma, utóbbiak pedig magas fehérjetartalma miatt kedvelik. Emellett E-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalat és fontos ásványi anyag forrás.

Aki teljes kiőrlésű ízélményre vágyik, az feltétlenül próbálja ki a diólisztet!