A kombinált tűzhely olyan különálló konyhai nagygép, amelynek főzőlapja klasszikus gázos, míg sütője korszerű elektromos üzemű. De milyen előnyökkel bírnak ezek a készülékek a modern beépíthető gépekkel szemben? (X)
A kombinált tűzhelyek előnyei
A kombinált tűzhelyek minőségi ugrást jelentenek azoknak a háztartásoknak a számára, amelyeknél korábban a teljes tűzhely gáz felhasználásával működött. Ezek legtöbbször igen strapabíró darabok voltak, de a velük történő sütés mindig igen problémásnak számított, hiszen nem volt egyenletes a hőleadásuk. Erre a problémára jelentenek megoldást a kombinált tűzhelyek elektromos sütői, amelyek mind a húsok, mind a sütemények tésztájának elkészítését megkönnyítik.
Fontos előny, hogy több oldalról is jelentős megtakarítás érhető el a segítségükkel. A kombinált tűzhelyek árazása lényegesen kedvezőbb az indukciós vagy kerámialapos, gőzsütővel felszerelt modelleknél, használhatóságban mégsem jelentős köztük a különbség, ráadásul a meglévő edényeket sem kell lecserélni, mint az elektromágneses technikával működő készülékek esetén. A kétféle üzemmódnak köszönhetően egy esetleges áramszünet esetén sem kell a családnak lemondania a meleg ételről.
A kombinált tűzhelyek mellett szól mobilitásuk és könnyű beszerelhetőségük, hiszen elhelyezésükhöz nem kell teljesen átalakítani a konyhabútort, csupán az elektromos és gáz hálózatra kell rákötni (természetesen szakember igénybevételével), és máris használható, szükség esetén pedig egyszerűen áthelyezhető.
A főzőlap jellemzői
A főzőlapon az esetek döntő százalékában négy gázrózsa található, amelyek közül általában egy kisebb, egy pedig nagyobb méretű a méretesebb edények számára. Ma már a legtöbb készülék rendelkezik szikráztatóval, tehát elegendő pár másodpercig lenyomva tartani a szabályozó gombot, és máris – gyufa használata nélkül – fellobban a láng. A gombok kialakítása kapcsán érdemes megjegyezni, hogy jó, ha azok benyomhatóak, így nem telepszik meg rajtuk az esetlegesen kifröccsenő olaj és zsír.
A sütő kiválasztásának szempontjai
Az elektromos sütőrész esetében elsőként a megfelelő méretet kell kiválasztani. A tűzhelyek általában 50 vagy 60 centiméteres szélességgel kaphatók, ami nagyban befolyásolja a sütő méretét. Ezek űrtartalma a legtöbb esetben 45 és 65 liter között változik, de nagyobb háztartás esetén mindenképpen érdemes a nagyobb kivitelűt választani. Természetesen a kombinált tűzhelyek között is egyre több olyan modell található, amelynek sütője többféle kényelmi funkcióval rendelkezik, ilyen a légkeverés, az előre programozott sütési módok, valamint a különböző öntisztító programok és a kezelhetőséget megkönnyítő LCD kijelző.