Görögország az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat követően elnyerte a jogot, hogy ánizsízesítésű aperitifét, az ouzót ezentúl kizárólag görög termékként ismerjék szerte a világon.
Több szőlőből és mazsolából kézsült ital földrajzi védelemben részesül az EU-ban – emlékeztetett a görög mezőgazdasági minisztérium. Így a közösség korábban ilyen védelemben részesítette a francia Cognac és Champagne vidékéről származó nedűket vagy az olasz gorgonzola és parmezán sajtokat.
Nehéz tárgyalások után a miniszter elérte, hogy az ouzo, tsipouro és tsikoudia görög italokat földrajzilag védettként vegyék nyilvántartásba – áll a tárca közleményében, melyet a mezőgazdasági miniszterek luxemburgi találkozója után adtak ki.
Egy miniszteri tisztviselő kiemelte: ez azt jelenti, hogy Görögországon kívül senki sem állíthat elő ouzót, illetve senki sem nevezheti így termékét. „Csak Görögország állíthat elő ouzót és használhatja az elnevezést” – fejtegette.
A tisztviselő ugyanakkor hozzátette azt is, hogy Görögország Ciprusnak lehetővé tett az ouzo előállítását.