Tisztelt forumozo.
Segitseget szeretnèk kèrni.1ève felvettem allamilag tamogatott lakashitelt uj lakàs èpitèsre.Gyermekeimet egyedül neveltem, es igy az akkori feltèteleknek megfelelve megkaptam a hitel elsö rèszèt ès a szocpol elsö részèt is.Nagylanyom (20) baràtjahoz költözött, kisfiam(16) pedig ugy nèzki mivel nevelèsi problèmakkal küzdünk ugy nèz ki kellene az apai szigor, elköltözne az apukàhoz.Mennyiben èrinti ez a hitelt es a szopoltàmogatàst.Termèszetes ha elkèszül az ingatlan én beköltöznèk.Ha a nevükre iratnam ès èn vagyok a haszonèlvezö? Vagy milyen lehetösègek vannak, a hitelt is èrinti a problèma, vagy csak a szocpolt.Nagyon köszönöm ha valaki tud nekem tanàcsot adni.Üdvözlettel:Time
Szocpol visszafizetése válás esetén.
Tisztelt forumozo.
Segitseget szeretnèk kèrni.1ève felvettem allamilag tamogatott lakashitelt uj lakàs èpitèsre.Gyermekeimet egyedül neveltem, es igy az akkori feltèteleknek megfelelve megkaptam a hitel elsö rèszèt ès a szocpol elsö részèt is.Nagylanyom (20) baràtjahoz költözött, kisfiam(16) pedig ugy nèzki mivel nevelèsi problèmakkal küzdünk ugy nèz ki kellene az apai szigor, elköltözne az apukàhoz.Mennyiben èrinti ez a hitelt es a szopoltàmogatàst.Termèszetes ha elkèszül az ingatlan én beköltöznèk.Ha a nevükre iratnam ès èn vagyok a haszonèlvezö? Vagy milyen lehetösègek vannak, a hitelt is èrinti a problèma, vagy csak a szocpolt.Nagyon köszönöm ha valaki tud nekem tanàcsot adni.Üdvözlettel:Time
Tisztelt forumozo.
Tisztelt forumozo.
a felvételkori állapot számit,
a visszafizetésben megállapodhattok!
Ha nem állapodtatok meg másképp, akkor egymás között fele-fele.
Igazából az egymás közötti helyzet érdekel,alapból kinek mi a kötelezetsége, mert az nyilvánvaló hogy kamatostól vissza kell fizetni az államnak.köszi
Mire vonatkozik a kérdésed? Hogy az államnak melyikőtök tartozik vagy hogy egymás között mi a helyzet?
Köszönöm Emma!
felhívtam a területileg illetékeseket, de sajnos nem kaptam megnyugtató és egyértelmű választ a kérdésemre.
Az ügyintéző azt mondta( de szerintem nem sok fogalma volt róla) hogy "elméletileg" ez közös teher kell legyen, együtt kell visszafizetni...
várom az esetleges további infókat. köszönöm!
Naki!
Javaslom, hogy az Kincstárban kérdezz utána, az ingatlan fekvése szerinti megyeszékhely Igazgatósága illetékes, sok más körülményt is kellene tudni ahhoz, hogy pontos választ lehessen adni ebben a kérdésben.
Üdv!
a következő kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz, szakemberekhez:
2006-ban építkeztünk feleségemmel,megigényeltük a szocpolt 2 gyerekre,ez év elején sajnos elváltunk, gyerek nem lett igy a szocpolt vissza kell fizetni.
A lakást szeretném megtartani,szeretném kifizetni, átvállalom a teljes hitelt, de jogilag nem tudom a szocpol-lal mit lehet kezdeni. Jelenleg a 2.4M felvett szocpol összeg 3.6Millionál tart. Az egészet nekem kell átvállalnom, visszafizetnem vagy van valami rendelet ami kimondja esetleg, hogy a volt feleségemnek is "részt kell vállalnia" valamennyi százalékban ,formában benne?
Nem szeretnék magammal kitolni a szocpol miatt ha lehetőséget ad rá a jog .
A válaszokat előre is köszönöm.
Szép napot mindenkinek!Férjemmel építkeztünk.Hitelt és 2 gyermek után szocpolt igényeltünk.Úgy alakult,hogy elválunk.A házat el kell adni,mert nem tudjuk fizetni a teljes hitelt.A szocpolt vissza kell fizetni?Ha igen akkor a teljeset,vagy kamattal,vagy rész arányosan? 2 év múlva jár le a 10 év. Ha veszünk külön külön lakást,akkor átvihető a szocpol?Természetesen használt lakás vagy ház.
Szép napot mindenkinek!
Még 2008-ban írtuk alá a "szocpol" szerződést, ötödik éve építkezem, és most van 88%-os készenléten. Idén végre be szeretnénk költözni, de kissé ellentmondásos dolgok derülnek ki.
Pontosabban: annak idején a hitelintézet ügyintézője azt mondta, hogy a támogatás utolsó 5 százalékát csak a használatba vételi engedély benyújtása után adják ide. Most pedig azt állítják, hogy 25 százalékot tartanak bent.
Nem találtam ide vonatkozó jogszabályt, és ezúton szeretnék információt kapni afelől, hogy meg van-e ez határozva központilag, vagy a hitelintézet dönti el? Mennyi valójában százalékos arányban a használatba vételi engedélyig visszatartható összeg?
Köszönettel: Gyula
Szép napot mindenkinek!
A szocpolt válás esetén sajnos vissza kell fizetni, de ennek több variációja van.
2006-ban kezdtünk építkezni. 2008-ban megkaptuk a lakhatási engedélyt. De! 2010-ben a férjem egyre durvuló viselkedése miatt elváltunk. Ragaszkodott a az 50-50 %-os megosztáshoz, de a bíróságon elismerte a családom nem kevés pénzügyi segítségét. Így 66%-34% lett az én javamra. A törvény szerint vissza kell fizetni a kiköltöző félnek a szocpol rá eső részét. Mivel neki kellett költözni, így neki kellett a 34 %-át visszafizetni. Erre ő anyagilag képtelen lett volna, ezért átvállaltam, és ezt beszámították abba, hogy kifizettem a házból. Enélkül pedig nem lett volna meg a vagyonmegosztás. A válás után 1 hónappal már szerette volna visszacsinálni, hogy lemond a házról teljesen. De már késő volt, be is fizettem a 816000 Ft-ot. Az egészből az nem érthető, hogy ha a gyerekre adják, akkor miért kell váláskor visszafizetni a házastárs részét? Az ő része? Szerintem a gyerekeké. Én pedig maradtam a házban a két gyerekkel, a hitelt továbbra is fizetem egyedül, adóstársam a nővérem lett. Ha pedig már elváltan építek, akkor teljesen megkaptam volna a szocpolt két gyerekre. Nincs itt valami joghézag???
Szép napot!
Kérdésem az lenne, hogy 2008-ban férjemmel vettünk egy közös ingatlant, amire felvettük a fél szocpolt a három gyermekemre. Úgy alakult, hogy férjem mentális, és fizikai bántalmazása miatt el kellett hagynom a házat a gyerekeimmel együtt. A válópert most szeretném beadni, de ha lemondok a ház feléről a férjem javára, akkor vissza kell fizetnem a szocpolt? Nekem, vagy kettőnknek kell? Lehet részletet kérni rá, vagy bármilyen kedvezményt?
Szép napot mindenkinek! Abban kérném segitségüket, hogy 2005- ben vettünk egy lakást és a 2 gyerekre a szocpolt. időközben megromlott a házasságunk. A feleségemmel ugyanabban a lakásban élünk a gyerekekkel.Nem is akarunk szétköltözni. A kérdésem az lenne, hogy válás esetén vissza kell e fizetni a szocpolt? Köszönöm a választ előre is.
A "szocpol" ügyében az illetékes Kincstárt kell megkeresni.
Keresd meg a hitelt folyósító bankot,ott mindenről tájékoztatnak.
Jó napot kívánok
Én olyan problémában kérném az ön önök segítségét hogy 2006 ban férjhez mentem aláírtunk 2 gyereknek(2.4M) és vettünk hitelre( 8.5M Chf ben lakáskasszával kombinálva)egy új építésű társasházi lakást Szentesen, Csongrád megyében. Sajnos úgy alakultak a dolgok hogy válásra kerül a sor. A két gyermek az nem született meg. Beszéltem már ügyvéddel, hogy el lehet válni, de akkor a szocpolt vissza kell fizetni és én abban kérném az önök segítségét hogy ezt hogyan kell elintézni kit, hol, milyen formában kell megkeresnem, és hogy van e lehetőségem hogy részlet fizetést kérjek a szocpol vissza fizetésre.
Válaszát előre is köszönöm :)
Szép napot kívánok mindenkinek !
A helyzetünk hasonló,de mégis más,mint azok a példák amiket itt olvastam és szeretnék választ kapni a kérdésemre,mivel a mi helyzetünkben talán még nem késő változásokat eszközölni. 2006ban építettünk a feleségemmel új családi házat amire 1 gyermekre vettük fel a 900.000.- szocpolt,valamint új családi ház építési hitelt. A gyermek 2008ban meg is született. Most 2012 november 10én a feleségem bejelentette,hogy bár elválni nem akar,de elköltözik a kislányunkkal együtt albérletbe.Elmondása szerint azért nem válik el,mert lehet,hogy valamikor újra összejövünk,csak ő most elhidegült tőlem 18 év ebből 15 év házasság után.Próbáltam vele beszélni,hogy maradjon,de szerintem egy harmadik van a háttérben. A lényeg,hogy abba viszont beleegyezett,hogy a házunk rá eső fele része átruházódjon rám a hitellel együtt válás nélkül, ebbe előzetesen a bank is beleegyezett. Valamint írtunk ügyvédnél egy házassági vagyonközösség megszüntető papírt amiben ez le van jegyezve,valamint az is , hogy 2012.november 10.én elköltözött.Most ha jól tudom mivel elköltözött neki vissza kell fizetni a szocpol felét 450.000.- forintot mivel még nem telt le a 10 év,csak 2016ban fog.Az albérletbe hivatalosan még nem jelentkezett be. A kérdésem az lenne , hogy ,ha írunk új papírt amiben csak a tulajdonjog átruházása szerepel, de az nincs beleírva ,hogy ő elköltözött, valamint a lakcímkártyáján is a jelenlegi címünk marad meg akkor is vissza kell fizetni a szocpol felét , ha csak az ő tulajdoni része ruházódik át rám , de papiron ő is a házban él tovább velem ?
Sajnos úgy tűnik,hogy ha 2003-ban vettétek igénybe a megelőlegező kölcsönt, akkor még nem telt le a 10 év az állami igényre. Ha építkeztetek, a használatba vételi engedély keltétől, ha pedig újonnan vettétek, az adásvételi szerződés keltétől számít a 10 év.
Ha még nem telt le az idő,és eladjátok az ingatlant, és nem vesztek másikat, a szocpol teljes összegét vissza kell fizetni a Kincstárnak.
Sziasztok,
kérdésem lenne hozzáértőhöz :-)
2003.októberében kaptunk megelőlegező szocpolt. teljesítettük a vállalt 2 gyermeket.
Sajnos jelenleg úgy áll az ügyünk - ha a bank hozzájárul - hogy eladjuk az ingatlanunkat (nyilván nyomott áron) és a bank lemond a többi "tartozásról".ű
Ergo nem azért adjuk el mert újat szeretnénk helyette venni, nem fogunk helyette semmit venni hanem albérlet, a banknál kiszámolt kölcsönösszeg a CHF-nek köszönhetően pedig jóval magasabb mint az eladási ár, tehát esély sincs rá,h ogy maradjon belőle, sőt még mi pótoljuk ki vhogy ha sikerül...
Jövő héten átfordulunk a 10. évbe, a 2 gyerek teljesítve van.
Mi van ilyenkor a szocpollal? Van lehetőség méltányosságra ha mindent egybeveszünk ( 10. év, 2 gyerek megvan, kényszerhelyzet a bank miatt, nem nyerészkedés stbstb.?).
Ha nincs, akkor mit kell visszafizetni? Tőkét amit kaptunk?
Köszönöm szépen előre is !!!
nicky75:
Ha szeretnél a mostani helyett másik ingatlant vásárolni, nem kell visszafizetned a szocpolt. Ha az eladástól számított 30 napon belül veszel újat (lehet használat lakás is), akkor közvetlen átjegyzéssel megoldható, ha 1 éven belül, akkor fel kell függesztetni a visszafizetési kötelezettséget, és a szocpolt letétetbe kell helyezni. Annyi szocpolt tudsz továbbvinni, amennyi a tulajdoni hányadodora esik.
Mindezt most már a Kincstárban tudod ügyintézni, minden megyeszékhelyen megtalálhatók.
Sziasztok!
Talán más is jár hasonló cipőben, de sajnos nincs időm átböngészni az egész topikot....
A kérdésem a következő lenne: egy új ház építésére vettünk fel a volt párommal 2009-ben szocpolt, 900.000-et már meglévő nem közös gyerekre. Most szétváltunk, a házat el szeretnénk adni, én a pénzből lakást vennék magamnak és a kislányomnak. Azzal nem vagyok tisztában, hogy van-e mód arra, hogy ne kelljen az egész szocpolt visszafizetni, csak a felét (valószínűleg csak használt lakást fogok tudni venni, újat nem), illetve ha igen, mennyi időn belül kell lakást vásárolnom.
Válaszotokat előre is köszönöm, Niki
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok:
2011-ben elváltam a mostmár volt nejemtől. Még együtt vettünk fel 2 gyerek után szocpolt ,közben a második gyerek nem teljesült (lejárt a négy év) . A tulajdonomban maradt az ingatlan.
A büntetőkamatot egyösszegben visszafizettem -fent maradt 1,5 millio forint ,mely közben kölcsönné átalakult.
Itt jön a csavar!
Nemrég született egy másik kapcsolatomból(élettársak vagyunk ,mindenkinek azonos a lakcíme) gyermek , a Bankban avval hitegettek az elején -jóvá lehet írni ,ennek megfelelően intéztük.
Sajnos mikor élesbe mentek a dolgok ,érdekes mód mindenki amnéziába süllyedt. Banki álláspont -semmi szin alatt nem igényelhető -teljes az elzárkózás.
Valaki tudna segíteni (jogszabáj megjelölésével -amire a késöbbiekben hívatkozhatok) .
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv
Zoli
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02