Magánvélemény: akinek volt pénze lakásra (...) annak legyen az illetékre is. A részletfízetés engedélyezése az már egy kedvezmény, ha még a kamatmentességet is kéri hozzá, hát...
lakásvásárlás utáni illeték
- 1
- 2
racza:
lehet kérni kamatmentességet. De kérni kell, mert maguktól nem adják meg.
Tisztelt Hozzáértők!
Nem értem, hogy az illeték megállapításánál miért nem számították be a haszonélvezeti jog értékét? Bővebben: A tulajdonomban lévő ingatlan – 19.400e Ft -haszonélvezeti joggal volt terhelve édesanyám által. Ezt az ingatlant eladtuk és 1/2–1/2 arányban vettünk egy másik ingatlant 36.500 Ft összértékben. Az illeték megállapításánál nálam a haszonélvezeti jog értékét figyelembe vették, így az illeték alapja 4.670e Ft lett (19.400e-5.820e), ez OK.
Viszont édesanyámnál nem. Ezt írták: " .. nem felel meg az Itv.. 21. § (5) bekezdésében foglaltaknak, azaz nem lakástulajdonért vásárolt lakástulajdont, ezért kérelmét elutasítottam." Ezt válasz volt abbéli kérelmemre, hogy vegyék figyelembe a BH 1992. 498. határozatot.
Ez a Bírósági Határozat nem arról szól, hogy 5.820e Ft-tal csökkenthető lenne az illeték alapja?
Köszönettel.
nandy
előbb írtam..., mint hogy olvastalak volna, bocs.
A kiszabott összegű illetéket engedéllyel részletekben fizetheted meg, azonban az egészre vonatkozó kamatot is meg kell fizetni - beleépítve a havi részletekbe.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kedves hozzáértők!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a lakásvásárlas utáni illetékfizetéshez részletfizetést kérek, az kamatmentes-e és ha nem, akkor mi a kamat mértéke.
Köszönettel:Racza
És már bocsánat, de ha a határozat ellen időben fellebbeztek, akkor az még nem jogerős, tehát nincs fizetési kötelezettség (egyelőre), így a késedelmi kamat sem ketyeg.
monalisa: utoljára kérlek, szállj ki innen...
„Hiszen,ha kifizetné az ember akkor tuti nem engednék el.”
Ez csak a bírság estében igaz.
Most akkor előleg, vagy végleges?
Egyébként előleget sem kell fizetni akkor (általános esetben), ha a fizetés határideje előtt kérelmet adtok be.
Sajnos a kamat az ügy végső döntéséig ketyeg, azt sem elengedni sem mérsékelni nincs módjában az adóhivatalnak. (Egy ügy "végső" elbírálása rossz esetben akár 1-2 évig is eltarthat - jó tisztában lenni vele.)
Lehet adóelőleget fizetni, csökkenti az adóterhet, egyben annak kamatvonzatát.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Abban kérnék segítséget,hogy kb.1 hónapja kijött az illetékünk,amit megfellebbeztünk.De most találtam a neten egy cikket,hogy az illetékelőleget akkor is kötelező kifizetni.ha megfellebbezi az ember.Legfeljebb visszatéríti az Apeh,ha jogosnak érzi a fellebbezést 30 nap múlva.Mi most eddig nyugiban vártunk,hogy mit dönt az Apeh,de akkor most ez,hogy van?Hiszen,ha kifizetné az ember akkor tuti nem engednék el.Remélem nem kell majd kamatot fizetnünk ugye?
Köszönettel:Kriszti
Közben megnéztem én is.
Csak a "lakásépítési támogatást" lehet levonni az árból. Ti meg nem építettek, hanem vásároltatok.
A 35 évesnél fiatalabb meg csak akkor kapnak max 40 ezer forint kedvezményt az első lakástulajdonra, ha a forgalmi érték nem haladja meg a 8 millió forintot.
De 428 ezer .
Köszi az infot.3 gyerek mellett biztos,hogy nem tudjuk befizetni.
Kriszta
Nem 428 ?
Úgy látszik, a félszocpolt nem kell levonni. Hm.
3 gyerek után1 1.900.000 a szoc.pol.Most jött ki az illeték papír 418.000 kell fizetni 9.800.000-ra.Akkor most hogy van?
Kriszta
Fél szocpol hány gyerek után? Mindenesetre azt vond le a 9 millió 800 ezerből. A maradék illetéke 80 ezer + a 4 millió feletti rész 6%-a. Ebből jöhet le a fiatal házasok első lakástulajdonára adott kedvezmény (van még olyan?).
Nem volt még lakásunk ez az első tulajdon ,használt lakás és kaptunk fél szocpólt + önkorményzati támogatás.7.200.000 kölcsön,600.000 támogatás és a fél szoc.pol.Igy akkor mennyire számíthatunk?
Köszönöm a választ.
Kriszta
Az illeték szempontjából nem számít, hogy kölcsönt is igénybe vett-e a vevő. Számít viszont, hogy értékesítés céljáró építő vállalkozótól vásároltál-e, hogy volt-e korábban lakástulajdonod, kaptál-e szocpolt stb.
Méltányosságból lehet kérni mérséklést és részletfizetési kedvezményt.
Sziasztok!
Egy kis segitség kéne.Vettünk egy lakást 9.800.000-ért,ebböl 7.200.000 volt hitel.Mennyi lehet az illeték?És lehet-e olyat kérni,részlet vagy hogy elengedjék.
Köszi : Kriszta
Nem úgy!
Szerintem kiszámítják az illetéket a 23.498.160-2.400.000-re. Az 1.105.890 HUF. Ebből levonnak annyit, amit akkor kellene fizetni, ha a lakás értéke 15 millió lenne, azaz 740 ezret. A maradék 365.890,- HUF lesz az illeték.
Részletfizetést azonban tényleg lehet kérni. Lehetne méltányosságból mérséklést is - de annak 25 milliós ingatlan vásárlása esetén lenne némi pofátlanság stichje. (De ez már csak vélemény.)
új építésű ingatlan 15m-ig illetékmentes. tehát ti illetékköteles részetek 8.498.160 Ft. 1/2 1/2-e. ebből az illeték:94. 944 Ft/fő. (összesen: 189.888 Ft.) (4m-ig 2%, a fölé eső részre 6%) erre kérhette részletfizetési kedvezményt.
üdv mindenkinek!
segítséget szeretnék kérni a lakásunk utáni illeték kiszámításához. az illetékhivatal megküldte nekünk, hogy ő szerinte mennyit kellene fizetnünk, de szerintem az sok. Kérlek segítsetek! Lassan lejár a fellebezési idő és tanácstalanok vagyunk. Íme az adatok: ez egy újépítésű lakás. Forgalmi értéke 23.498.160,- Ft. Ebből 2.400.000,- Ft megelőlegező kölcsön, 15.000.000,- Ft hitel, a többi önerő. Előtte nem volt semmilyen lakástulajdonunk. A férjemnek és nekem 50-50% a részesedésünk a lakásból. Remélem mindent leírtam ami szükséges a számításhoz.
Előre is köszönöm a segítséget!!!
Nekem is most volt befizetésem és valóban így vannak a sávok (ezt itt a fórumon tudakoltam meg én is). Viszontami jó hír, hogy írtam egy fellebbezést, amiben leírtam, hogy szerintem ez az összeg sok, és x összeget tartok reálisnak. Ezt helyben is hagyták, elfogadták a kérelmem. Viszont amennyiben még nem vagy 35 éves és még nincs lakástulajdonod, akkor külön kérelmet kell kitölteni az illetékhivatalba, de ezt önszántukból nem adják, érni kell...
remélem tudtam segíteni.
a jelek szerint 1/2-ed tulajdoni hányadot vettetek 3 mFt ellenében, és mivel a teljes ingatlan esetében vehető igénybe a kedvezményes 2 %-os kulcs, ezért a számítás helyes ... lehet...
más nem is szerepel a papíron csak az hogy 3 millió forint a forgalmi érték és a bejelntett érték is, és ez kettőnk közt oszlik meg. és ez alapján számolták az illetékelőleget.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02