Szerzői Jogok

owon # 2009.11.01. 22:00

Tisztelt fórumozók!
Hozzáértők segítségét szeretném kérni egy szerzői jogokkal kapcsolatos vitában.
Egy hobbi jellegű, magán honlapot üzemeltetek, amin saját tapasztalataim, általam használt folyamatokat teszek közzé cikkek formájában. Létezik egy hasonló, ám méretekben sokkal nagyobb weblap. A napokban tudomásomra jutott, hogy szerzői jogok megsértése miatt neheztelnek rám.
A helyzet az, hogy néhány kép került átmásolásra, amiken viszont nem szerepel semilyen feltüntetés, hogy melyik weblapról származnak. Így valójában lehetséges, hogy az ő tulajdonukat képezik, de erről nekem, aki csak a képet kapja meg, honnan kéne tudnom, hogy kitől kell esetleges engedélyt kérnem a publikálásra?!
Így van ez még pár programmal is, ezek nem szoftverek, hanem csak egyszerű programkódok. Ezek szabadon letölthetőek és felhasználhatóak, csak terjeszteni, újrapublikálni ... nem engedélyezett.
Felvettem a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy az esetleges problémákat megbeszéljük, de válaszul azt kaptam, hogy nem tájékoztatnak az ügy állásáról, mivel az oldalam nem tartalmaz impresszumot. Személyes adataimat nem szeretném internetem közzétenni.
Kérdezném a hozzáértőktől, hogy mit tanácsolnak ez esetben, mennyire kell attól félni, hogy az oldalam bezárásáig fajulnak a dolgok. Megjegyzem az oldalam tartamának maximum 1%-val lehet probléma a szerzői jogok miatt, tehát ne tömeges másolásra gondoljunk.
Előre is köszönöm mindenkinek a válaszát.
Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.06. 18:17

Csak nem az a feladat, hogy kéretlenül reklámozni kell a fórumokon?

Alex42 # 2009.09.11. 13:37

Kedves Béla ! A választ tisztelettel köszönöm.

Alex42 # 2009.09.11. 10:04

Igen, a bizonyítás ebben az esetben kérdéses,de azért az a pont "A felhasználók által generált tartalom a hozzászólás után a portál tulajdonát képezik." különös.
Az egyén véleményét,írását miképp tulajdonítja el egy portál és főképp miként formál jogot magának arra,hogy azt a tulajdonának tekintse.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.11. 08:54

Ez így marhaság - de a többen benne van a kevesebb elv alapján felhasználói szerződésnek minősül. Azzal esteleg lehet operálni, hogy te ezeket a feltételeket soha nem fogadtad el, de a bizonyítás nehéz lenne. Szvsz nekik kifejtheted, hátha elfogadják az érveidet, de pert nem kellene rá alapozni.

Alex42 # 2009.09.11. 08:50

A fontosabb feltételeket belinkelem ,alább.
Anyit tennék még hozzá,hogy az oldal indulásakor ezek a feltételek /szabályok (alább vastagon kiemelt)még nem voltak kőbe vésve illetve folyamatosan változtak.Tehát egy én,mint felhasználó miután regisztráltam az oldalra az új szabályokról értesítés nem kaptam,így a korábban regisztráltak is olyan szabályokat voltak kénytelenek elfogadni, beleegyezésük nélkül amibe lehet,hogy nem mentem/ mentünk volna bele.

A regisztráció szabályai:

A felhasználó kérésére regisztrációját, - felhasználói státuszát - az esetlegesen megadott személyes adaival együtt az adminisztrátorok törlik. A regisztráló, de a festményei feltöltését elmulasztó felhasználókat felszólítás után töröljük.

A fórum használatának szabályai:

A fórum üzemeltetője a fórum oldalain megjelenő írások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal.
A fórumot csak regisztrált felhasználók használhatják.
A fórumban szereplő hozzászólások az adott regisztrált felhasználók véleményét tükrözik, azzal a fórum tulajdonosa semmilyen közösséget nem vállal.
A felhasználó a fórum használatával egyidőben minden jogot megad az üzemeltetőnek a tartalom szabad módosítására, szerkesztésére vagy végleges törlésére.
A felhasználók által generált tartalom a hozzászólás után a portál tulajdonát képezik.
Amennyiben a felhasználó személyes adatokat közöl a fórumon, úgy ezekkel kapcsolatban minden felelősség a felhasználót terheli.
A hatályos törvényekbe ütköző, illetve erkölcsileg nem elfogadható hozzászólásokat töröljük.
A fórum használatával egyidőben a felhasználó

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.11. 08:17

Nem ismerjük a felhasználói feltételeket - amelyeket a regisztrációval elfogadtál -, de szokásosan köztük van, hogy feljogosítod a működtetőt a hozzászólásaid felhasználására.

Alex42 # 2009.09.11. 08:05

Üdvözletem mindenkinek.
A következőkre szeretnék jogi megoldást kérni /találni: Egy adott oldal fórumában rendszeresen írtam külömböző témákról.Idővel az oldalról töröltettem magam és kértem,hogy minden hozzászólásomat is töröljék,mintha ott se lettem volna.Ez meg is történt,de később a témáim ujra megjelentek az említett fórumon úgy,hogy az addig használt valódi nevem helyett egy TÖRÖLT nick látható.Kértem az adminokat,hogy a hozzászólásaimat ebben a formában (törölt nick alatt) sem szeretném,hogy közzé legyenek téve .Kérésemre nem reagáltak és az írásaim továbbra is láthatók,olvashatók a beleegyezésem nélkül.A kérdésem,hogy van -e erre valamilyen megoldás?Milyen jogaim vannak? Kérésemre kötelesek -e az oldal üzemeltetői az írásaimat törölni.Milyen jogi lépéseket lehet eszközölni az oldallal szemben,ha nem hajlandók az irásaimat végleg törölni? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.21. 10:20

Úgy érti, hogy a zeneszám zárt körű rendezvényen való lejátszása is felhasználás. És ez igaz.

Vendeg :-) # 2009.08.21. 07:24

Nem megbántani akarlak, a gondolataimat írtam le (jó pár év szakértői munka tapasztalata alapján).

A zártkörű rendezvényt ismereteim szerint valamilyen módon (táblával?) jelölni szokták, ráadásul ha azt bejelentettétek a rendőrségen, arról írásos papír van.

Ha a büntetőeljárásban elmarasztaltak titeket, akkor valószínűleg a bíró figyelembe vett minden körülményt, elé tárt bizonyítékot. A Mahasz polgári perben ismereteim szerint csak bírósági tárgyalás után szokott polgári peres igényekkel fellépni, ha ez nem így van, akkor mindenképp várjátok ki a bírósági tárgyalás végét, ahol lehetőségetek van bizonyítani az igazatokat.

Ugyanakkor tudnod kell azt is, h zártkörű rendezvényre is szükséges engedéllyel rendelkező DJ v. egyéb zeneszolgáltató meghívása, aki már megfizette a zeneszolgáltatásért a díjat (jogosította a lejátszott zeneszámokat). Tehát önmagában az, h zártkörű rendezvény volt, még nem mentesít titeket...

Ráadásul az mellékes, h kié volt a laptop és ki szolgáltatta a zenét, ui. a helység üzemeltetője ilyenkor a felelős a zeneszolgáltatásért.

Nem tudom, érdemes-e javasolnom, de talán próbáljatok megállapodni a Mahasszal vmi csökkentett díjazásban. Ez elég komoly összeg, ami tárgyalási alap lehet, talán nekik is jobban megéri pereskedés nélkül... aminek vagy lesz eredménye vagy nem.

Ezt elmagyaráznád pontos törvényi hivatkozással? Ezt a részt ugyanis nem találtam meg.
"a nyilvánosság jogi fogalmába a zártkörű rendezvény belefér."

kazsmerr # 2009.08.19. 21:02

Tisztelt Vendég!

Első: Szüleim nem üzemeltetik a helyet, bérbeadták. Egy alkalomra kérték el, s az ez az este volt.
Kettő: Bemehetnek zártkörű rendezvényre, úgyanis minden egyes rendezvényt be kell jelenti a rendőrségre előre, akiknek kötelessége a Mahaszt értesíteni, s ők válogathatnak a helyszínek közül. A mi kis 350 fős falunkban ez volt idén a második ilyen esett.Zeneszolgáltatás van a kocsmában, amire sz üzemeltető az Artisjusnak minden jogdíjat befizetett. És csak segítséget kértem, a gyanusítgatás, anyám rabosítása pont elég. És ha olvastad a szerzői jogi törvényt, tudhatod, h a nyilvánosság jogi fogalmába a zártkörű rendezvény belefér. A többieknek köszönöm. kazsmerr

Vendeg :-) # 2009.08.16. 15:51

Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, de a Mahasz ellenőre általában úgy megy egy-egy helyszínre, h előtte felméri a terepet. Azaz aligha ez volt az első alkalom, amikor zene szólt a helyiségben, s a nyilvántartásukban bizonyára nem szerepelt, mint zeneszolgáltató hely. Arról nem is beszélve, h a Mahaszosok tapasztalatom szerint alapos emberek, azaz mielőtt besétálnak a Rendőrségre, előtte még 1x csekkolják a helyszínt. Márpedig ha a Mahaszos bejuthatott, akkor nem lehetett zártkörű a rendezvény (de természetesen nem akarok senkit meggyanúsítani, csupán leírtam a gondolataimat)...

kazsmerr # 2009.08.16. 14:06

Sziasztok! Segítsetek!

Röviden:édesanyámék zártkörű bulit csináltak a saját kocsmájukban.(leégett, s az újjáépítését ünnepeltük családdal, barátokkal) Kölcsönkérte a barátom laptopját, arról szólt a báli zene. Rendőrség jött a Mahasszal.Lefoglalták a gépet. Anyám azt vallotta a gép az övé. Büntetőeéjárás ellene,és polgári uton a zenék miatt(4200db mp3) másfél milliót követel a Mahasz tőle. Szerintük a körülmények miatt tuti, hogy a számok üzletszerű céllal voltak fenn.A barátom egyetemista, letöltötte ezeket, de soha nem használta vagyoni haszonszerzésre.
kérdésem:Mivel tudnánk eredményesen védekezni? Ismertek-e olyan Civil szervezetet, akik tudnának tanácsot adni?
De bármilyen jellegű segítséget szívesen fogadunk. Előre is köszönöm!

patyenka # 2009.07.29. 21:02

sziasztok,

pár hónapja egy ügy miatt házkutatás volt nálam, lefoglalták a számítógépeim. amit kerestek nem találták meg rajta, de szerzői jogok megsértése miatt eljárás indult ellenem.

a kérdéseim a következők lennének:

1. a számítógépeket nem csak én használtam, gyakorlatilag közös gép volt. lehet-e, érdemes-e ezzel védekezni? (ha a rendőrség rákérdez ki férhetett hozzá el tudom mondani, de nyilván tagadnák másrészt nem lenne szép dolog másokat belekeverni.)
  2. az iskolakezdés miatt egyre nagyobb szükségem lenne a gépekre. ha jól tudom a rendőrségi gyakorlat is az, hogy a merevlemezek lemásolása után visszaadhatják a gépeket és Jóri András, adatvédelmi biztos is kimondta, hogy nem szabad irreálisan hosszú ideig visszatartani a gépeket (az általa hivatkozott a fél év már megvalósult). a fentiekkel érvelve, ügyvédi felszólítással esetleg van-e esélyem időben visszakapni a gépeket?

válaszukat előre is köszönöm.

Jules # 2009.07.27. 21:47

Köszönöm a segítséget !

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.27. 10:09

A programoknál igen - a filmeknél azonban nem.

Vendeg :-) # 2009.07.27. 07:09

A másolt programok esetében a vásárló amint birtokossá válik (megveszi a másolt programot) onnantól kezdve felelősségre vonható.

Jules # 2009.07.26. 13:44

Köszönöm a segítséget ! Az ASVA állásfoglalása nem egészen erre utalt.
Valamint kérdésem volna mi a helyzet, ha hasonló módon, tehát piacon írott játékot veszek?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.24. 10:41

329/A. § (1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti”,

A vásárlásból hiányzik a haszonszerzés mozzanata; és a vagyoni hátrányt is az eladó okozza nem a vevő.

Jules # 2009.07.24. 08:38

Érdeklődnék, hogy a törvény mai állása szerint bűncselekmény-e ha a piacon tudatosan pénzért vásárolok írott DVD filmet? Ja és mibe ütközik? Köszi a segítséget !

tszabck # 2009.07.13. 06:16

Sziasztok!
A saját weboldalamon szeretnék felhasználni más weboldalakon található képeket, legálisan.
Milyen úton tehetem ezt meg?

efi99 # 2009.03.07. 09:26

Nézd Wasp.
Attól, hogy én nem véleményezek egy jogszabályt - ami valljuk be, eléggé naívan hangzik, meg az is, hogy 4 évenként azt szavazom meg, hogy majd az Artisjusnak 3 év múlva mit fognak megengedni - szóval ettől még valakik (elvileg szakértők) véleményezték. és igenis meg kellett volna torpedózni olyasmit, hogy kollektív bűnősség, meg hogy ingyen nem játszhatom saját magam műveit, mert a rendezőnek akkor is fizetni kell, meg hogy az előadók akkor kapnak több pénzt ha a ramaty zenetévé X-et nyomatja jobban stb.

Az összegekről nem is beszélve.
Ki mered számolni, hogy egy 1000 GB-os 30 ezer Ft-os winyóra mennyinek kéne lennie ennek a sarcnak, ha az 1 GB-os pendrive-re most 1000 Ft-ot kell?!
Winyón is lehet jogsértő anyagot tárolni!

_Wasp_ # 2009.03.06. 20:16

a törvényeket (az esetek többségében) te hozod. A jogászok többnyire csak a szakszerűségéért, egyértelműségéért, alkotmányosságáért teszik oda magukat. De ha ők nyújtanak önállóan be valamit, akkor is te szavazod meg. (4 évente egyszer van rá szabadságod. Ha többször is akarsz szavazni akkor állj parlamenti politikusnak.)

A jogalkotás.hu-n lett volna idő (ha jól emlékszem legalább egy hónap) és lehetőség bárkinek véleményezni a jogszabályt.

Azzal, ha becsmérled a hivatásunkat, és annak űzőit, nem viszed előre az ügyed, sőt, elveszed az ember kedvét attól, hogy gondolkodjon a felvetéseden.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

efi99 # 2009.03.06. 19:35

Annyival mindenképp, hogy nálam szakszerűbben tudnának érvelni, ha arra kerül sor.
Jogalkotó kikből lesz? Tanácsadó, döntéselőkészítő? El nem hiszem, hogy ilyesmibe jogászokat nem vonnak be.

_Wasp_ # 2009.03.06. 18:50

Mindenesetre szomorú, hogy az nem hajtja, aki közel(ebb) van a tűzhöz. Ki változtassa meg, én ?
például te. Népszavaztass mondjuk a kérdésről....

A jogászok amúgy semmivel nincsenek közelebb a tűzhöz nálad.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása