Figyelj, tök mindegy, hogy hol van a lakcímed vagy hogy ki a tulajdonos a fogyasztás szempontjából. A szolgáltató szempontjából az számít, hogy veled van szerződése, így jogosan követeli tőled a teljesítést. Te viszont követelheted édesanyádtól mitn tényleges fogyasztótól.
Az a gyanúm, hogy a szolgáltató addig nem akar majd kiengedni téged a kötelemből, míg tartozás van.
És mivel édesanyád a haszonélvező, ő mondja meg, ki és milyen feltételekkel lakik a lakásban, viszont köteles állni az ingatlan használatával járó terheket, kivéve a felújítást.
Lemondani nem tudsz a tulajdonjogról, azt vagy eladod (de ki vesz haszonélvezettel terhelt ingatlant?) vagy elajándékozod (de ki fogadná el?).
Vagyonadó (ingatlan) - 2010
Köszönöm a gyors választ!
Minden az én nevemen van,Édesanyám a haszonélvező!
Egy csúnya családi vita folytán költöztem el,viszont a lakcímem az még mindig ugyan az maradt!
Van- e esetleg olyan lehetőség hogy a közüzemi számlákat visszaíratni az Édesanyám nevére,mivel ő amúgy is ott él,?
Ez esetben az ingatlan még mindig az én nevemen maradhat-e?
Azt mondta hogy azon nem akar változtatni,enyém a lakás,de így mit érek vele,ha felhalmozza az adósságokat az én nevem által?
Már gondolkoztam azon is hogy lemondok mindenről,hisz ilyen áron nem kell....
Kedves k.zoltán: kinek a nevén vannak a mérőórák azaz ki a szerződő fél? Természetesen végül annak kell megfizetni, aki elhasználta, de ez nem egy könnyű-gyors eljárás eredménye lesz, ahogy elnézem.
Tiszteletem!
A következő problémámmal fordulok Önhöz!
Egy kertes családi ház van a nevemen,a haszonélvező az édesanyám!
A lakásból családi okok miatt elköltöztem,édesanyám maradt ott egyedül.A havi közüzemi számlákat senki nem fizeti!Én azért nem mert már nem élék ott,Édesanyám pedig azért nem,mert az én nevemen van a ház,tehát azokat nekem kell!Ma kaptam egy bírósági végzést,miszerint számlatartozás miatt meg kell jelenjek a bíróságon,holott nem én használom a fűtést,áramot!
Van-e ilyenkor lehetőség arra hogy tisztázzam azt hogy én nem élek ott már lassan egy éve,és azt a tartozást sem én csináltam??
sziasztok
kerdesem a kovetkezo lenne:
van egy darab 15m erteku ingatlan a nevemen. (mas ingatlanom nincs)
viszont lakcimem mashova van bejelentve. tehat nem a tulajdonomban levo ingatlanra
kerdes: fogok e fizetni ez utan ingatlanadot csak azert mert mas cim szerepel a lakcimkartyamon?
segitsegeteket elore is koszonom!
köszönöm a segítséget!
A 2, kérdésemre még tud válaszolni valaki?
2. Másik kérdésem, hogy mivel 50–50%-ban vagyunk tulajdonosok a férjemmel, a becsült érték kalkulátorral történő beregisztráláskor mindkettőnknek külön külön be kell regisztrálni ugyanazzal az ingatlan adatokkal?
igen
A lakóhely lesz első helyen, az van a lakcímkártyámon, életvitelszerűen ott élek, azzal nincs problémám.
A ház esetében ezt úgy értsem, hogy 29-et ér, ebből apám része 14,5- > nem fizet, az 5. helyen az én részem is 14,5 --> én fizetek rá 0,25%-ot?
Édesapád első helyen csak 15 millióig érvényes, ha a fele a tied.
Első helyen a lakhelyed kell legyen! Második helyen egyéb lakás.
Tisztelt Fórumozók, Jogtudorok!
Ingatlan vagyonadójával kapcsolatban a következő kérdésem lenne:
Édesapám és én 50-50%-ban tulajdonosai vagyunk egy családi háznak, melynek számított ingatlanértéke (a törvényi melléklet szerint) 40 millió HUF, becsült ingatlanértéket még nem tudok, piaci értéke 30 millió HUF lehet. Édesapámnak a ház a lakóhelye, életvitelszerűen ott él. Nekem csak tulajdonom van benne.
Édesapámnak emellett van még egy lakása, értéke nem éri el a 15 millió HUF-ot (piha, legalább ezt megúsztuk...).
Ő első helyre beírja a házat (remélhetően a becsült ingatlanérték nem éri el a 30 milliót), második helyre a lakást és nem kell vagyonadót fizetnie.
Eddig tiszta sor, most jövök én.
Van egy lakásom, ami a lakóhelyem, életvitelszerűen ott élek, ennek értéke 30 millió alatt van, ez megy az első helyre.
Van egy 2-es számú lakásom, értékét be tudom passzírozni 15 millió alá, ez megy a második helyre.
Van egy 3-as számú lakásom, ez csak 10 millió HUF körüli értékű, ez megy a harmadik helyre, erre fizetek is, ha kell.
Van egy 4-es számú lakásom, paraméterei egyeznek a 3-as számúval, fizetek erre is.
És itt jön a ház. Beírom 5. helyre, értéke 30 millió, nekem, mivel 5. helyen van, fizetni kellene utána, de már édesapám beírta első helyre, ott nem kellett fizetni utána. Akkor most mégis kell? Tudtommal a törvény annyit mond, hogy ha kell, akkor a tulajdoni hányad szerint kell megfizetni, de azt nem mondja, hogy a tulajdoni hányad szerint kell kalkulálni, azaz nekem 15 millió után kellene megfizetni. Esetleg azért, mert nekem fizetős helyre került, ez visszaszáll édesapámra is?
Kérem, segítsenek, mert számomra egyik bevallás üti a másikat.
csak felhoztam a topikot hatha elkerulte valaki figyelmet :)
tobbet nem hozom fel igerem!
csak felhoztam a topikot hatha elkerulte valaki figyelmet :)
tobbet nem hozom fel igerem!
sziasztok
kerdesem a kovetkezo lenne:
van egy darab 15m erteku ingatlan a nevemen.
viszont lakcimem mashova van bejelentve. tehat nem a tulajdonomban levo ingatlanra
kerdes: fogok e fizetni ez utan ingatlanadot?
segitsegeteket elore is koszonom!
Szilvi2
A bevallást az SZJA csomagban található pótlapon kell megtenni, elektronikus bevallás esetén is. Vagyis nem elég a kitöltött és elmentett kalkulátor.
Ha postai úton adod be, szerintem csatold hozzá a kalkulátornál visszakapott adatlapot, azzal igazolni tudod a kalkuláció hitelességét. Bár én egy továbbképzésen azt az információt kaptam az APEH-tól, hogy a kalkulátor rögzíti a bejelentkezőket, tehát visszakereshető, hogy nem hasra ütve írtad be az adatokat.
A 2. kérdésre sajnos nem tudok válaszolni.
monalisa írta !
.Amúgy a haszonélvezet az egy jog mellyel nem kötelező élni., ha a haszonélvezőnek problémát okoz a bevezetett új adónem megfizetése akkor ezen jogáról akár le is mondhat a tulajdonos javára – a továbbaikban ő fizeti a vagyonadót.
hááát eegen, az adófizetési kötelezettség egy olyan jog amiről, ha kedvünk van lemondunk ,oszt annyi...
Tisztelt Fórumozók!
Szintén vagyonadóval kapcsolatos segítséget szeretnék kérni. Úgy nagyjából értem én a dolgokat csak egy kis megerősítést szeretnék hozzáértő emberektől. Vagy ha mégsem jól tudom, úgy javítsatok ki légy szíves.
Jelenleg 50–50%-ban tulajdonosai vagyunk a férjemmel egy lakásnka egy társasházban.
Az APEH honlapján szereplő 2 fajta kalkulátor közül, ha jól értelmezem, a számított érték kalkulátor, ami a törvény alapján számol és a magasabb értéket adja ki, arra szolgál, hogy megtudjam van e BEVALLÁSI kötelezettségem.
A másik kalkulátor, a becsült értékre vonatkozó, az pedig arra, hogy ott megtudjam, az apeh szerint mennyi a lakásom forgalmi értéke és van e BEFIZETÉSI kötelezettségem.
Tehát, nekem jelen esetben a számított kalkulátorral 30 millió fölöti érték jött ki, így BE KELL NYÚJTANOM BEVALLÁST, de mivel a másik kalkulátor szerint (becsült érték), jóval 30millió alatt van az érték, így nem kell fizenem.
A kérdésem, már ha a fentieket jól értelmeztem, akkor a következő lenne:
1. Ha a fentiek alapján BE KELL VALLANOM, de fizetnem nem kell, erre elegendő-e az apeh honlapján szereplő, becsült érték kalkulátor kitöltése elmentése? az apeh ilyenkor ezt bevallásnak veszi? vagy majd a tényleges adóbevallásnál a most kitöltött adatlapot a bevallás mellé kell tennem?
2. Másik kérdésem, hogy mivel 50–50%-ban vagyunk tulajdonosok a férjemmel, a becsült érték kalkulátorral történő beregisztráláskor mindkettőnknek külön külön be kell regisztrálni ugyanazzal az ingatlan adatokkal?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
köszönöm a válaszokat!
Én úgy tudom, hogy az életvitelszerűen használt lakás 30 millió felett, a második lakás 15 millió felett és minden egyéb ingatlan értékhatár nélkül adóköteles.
Petradomi
Az előzőek alapján nagyon úgy néz ki, hogy ha a 18 milliós ingatlan a haszonélvezőnek az életvitelszerű lakhelye, akkor csak abban az esetben kell fizetnie, ha van a tulajdonában/haszonélvezetében egy másik, 15 millió feletti ingatlan, amit viszont nem használ.
Ennek a gordiuszi csomónak a kibogozásához azonban már jogot végzett szakértő szükséges:-)
Ami az esetleges pereket illeti, abban azt hiszem igazad van.
Gondoljunk csak a második feleségekre, akik haszonélvezettel rendelkeznek az első házasságból született gyerekek esetleges tulajdona felett.
De még az is érdekes eset, ahol az elvált felek között nincs megegyezés az ingatlannal kapcsolatban , vagy az exfeleségnek ítélik a használatot, miközben a exférj a kizárólagos tulajdonos, de albérletbe kényszerül...
A haszonélvező részére is érvényes, hogy az első, második lakás adómentes, ha nem éri el a 15 milliót?
Amúgy a haszonélvezet az egy jog mellyel nem kötelező élni., ha a haszonélvezőnek problémát okoz a bevezetett új adónem megfizetése akkor ezen jogáról akár le is mondhat a tulajdonos javára - a továbbaikban ő fizeti a vagyonadót.
Közismert hogy a haszonélvezeti jog birtokosa élvezi az ingatlan hasznát és viseli annak terheit, így a vagyonadóval kapcsolatban neki kell bevallást tenni és az adót megfizetni. Nincs itt semmi új dolog ami "a" tudnivalókat illeti.
A tulajdonos öröljön annak hogy a haszonélvező engedélyezi az ottlakást., akár lakbért is kérhetne és abból bizonyára kijönne a fizetendő adó összege.
"Mona"
laikus hozzászóló
Megkaptam a választ a kérdésemre, konkrétan, ha egy ingetlannak van haszonélvezője, akkor ő jogosult bevallani és fizetni.
Ez mostmár legalább tiszta számomra.
De mi van abban az esetben, ha nekem van egy 30 millió alatti vidéki ingatlanom, melynek 100%-os haszonélvezője van. Értéke 18 millió Ft. Ezek szerint akkor ő fizetne, ha kellene.
(életvitelszerüen állandó bejelentéssel) Nekem is állandó lakcímem, a nyarakat ott töltöm.
Nekem a gyerek nevén lévő lakásokon van haszonélvezeti jogom.
4 lakáson 1/4 rész és csak az egyikben van ideiglenes tartózkodási lakcímem,(mindegyik 15 millió alatti) mivel az állandó a vidéki házamban van.
nekem milyen bevallási és fizetési kötelezettségem van?
köszönettel
Én megvárom az Alkotmánybíróság véleményét aztán beírok valami hülyeséget azután úgyis eltörlik.
websas
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02