Egy hivatalos tény:
„A kérelem beérkezését követő 5. napon az adóhatóság minden esetben ellenőrzi az illeték megfizetését, és ha ez nem történt meg határozatot küld ki az ügyfél részére, melyben közli a fizetendő illetéket.”
Egy valós eset:
Fizetéskönnyítési kérelmem beérkezését követő 17. napon még semmi választ nem kaptam, ezért felhívtam az ügyintézőt az Illeték Kiszabó Osztályon. Ő azt válaszolta, hogy kérelmem sajnos nem érkezett meg az adóhatósághoz, semmi nyomát nem látja és a valószínűleg Postán keveredhetett el.
Nem akartam kifutni az ingatlan-illeték fizetési határidőből, ezért úgy döntöttem kérek kölcsön pénzt és befizetem egy összegben a 202 000 Ft illetéket, hamár a részletfizetést kérő levelemnek nyoma veszett. Gondoltam ezzel letudtam a dolgot, de a befizetésem utáni 3. napon a tisztelt hivatal postára adta a határozatot melyben helyt adott a fizetési könnyítés kérelmemnek, mely határozatot éppen azon a bizonyos 17. napon hozták meg (írták alá) amikor én azután érdeklődtem, hogy beérkezett-e a kérelmem a hivatalba.
Ezek után pár nappal a 29.napon megkaptam a határozatot hogy fizessek 2200 Ft eljárási illetéket és mulasztási bírságot 8 nap után...
Persze mindezt megírtam és kértem hogy saját hatáskörben töröljék el a 2200 Ft-os eljárási illetéket amit jogtalannak tartok. Erre azt válaszolták, hogy amennyiben 5 napon belül nem nyilatkozom másképp, úgy levelemet fellebbezésnek veszik és fizethetek 5000 Ft-ot. Magyarul, ha befizetek 5000 Ft fellebbezési díjat, akkor van halvány esélyem arra, hogy eltöröljék a 2200 Ft-os eljárási illetéket.
Megírtam még egyszer hogy saját hatáskörben töröljék és nem akarok fellebbezni.
Itt tartok. Az osztály neve kicsit ironikus ezek után: Fizetési Kedvezmények Osztálya.
Ha ezekre tudna valaki valami okosat mondani megköszönném.