98 % különadó


bimbus # 2010.10.05. 20:56

Más helyen már leírtam, hogy 41 év szolgálati idő, 35 év közalkalmazotti foglalkoztatással, a tavlyi évben súlyos szívműtéttel a hátam mögött rokkant nyugdíjra váltam jogosultá. A munkáltatóm egészségügyi alkalmatlanság jogcímén felmondott, a 8 hónap felmentési időben a munkavégzés alól felmentett, a végkielégítést megfizette. Minden ment a maga utján. Gondoltam, a végkielégítést a svájci frank alapú hitelem előtörlesztésére fordítom, hogy a nyugdíjamat ne terhelje az a havi 60 ezer. Itt tévedtem. Kaptam bruttó 3.409.968 Ft végkielégítést, levontak belőle természetesen 17% szj-t és egyebeket. Még így is átutaltak több mint 2 milliót. A különadóra gondolva, szakembert kértem, hogy mondja már meg, mennyi lesz, hogy tudjak rá tartalékolni. Most került fel az APEH honlapjára a különadó kiszámítása és szépen levezette. Nem írom ide, mert hosszú. A lényege, hogy a felmentési időm alatt felvett bérjellegű juttatást is különadóztatják. Így a felmentési idő alatt kapott bérem+ végkielégítés bruttó 5.704.605 Ft, a nettó bér+végkielégítés ezen idő alatt 1.403.912 Ft. Ha ebből a béremet leveszem, a végkielégítés nettó összege 195.277 Ft. Én nem akaom elhinni. Lehet ez? Ez a bruttó végkielégítés 6 %-át sem teszi ki! Nem akarok politizálni, de ha ez így van csak azt tudom mondani, köszönöm Viktor.

Veci # 2010.08.07. 17:32

Egyjogász
Köszönöm a kiegészítést, annyira a közszérát emlegették, hogy arra értettem a tv. módosítást.


Üdvözlettel Veci

Egyjogász # 2010.08.07. 16:55

Már úgy értettem, hogy a 9. § végleges szövege messze nem az, amit alább idézel.

Egyjogász # 2010.08.07. 16:54

Mókus, a 9. § szövege már messze nem az a szöveg, amit végül is elfogadott a Parlament, ezt azóta össze-vissza módosítgatták a zárószavazás előtt. Pl. ha jól emlékszem (csak most nem lehet elérni a Parlament honlapját, így nem tudom megnézni) olyan is van benne, hogy az állami, önkormányzati vagyonból alapított cégek munkavállalóra is vonatkozik.

És azt hiszem a MÁV is ilyen, szerintem érdeklődj a MÁV-nál, hogy a MÁV-osokra vonatkozik-e.

Veci, nem csak a közalkalmazottakra vonatkozik, nagyon sok Mt. szerinti munkaviszonyban állóra is. (Pl. önkormányzati tulajdoni gazdasági társaságok dolgozói, stb.)

És 2010. január 1-re visszaható hatállyal kerül bevezetésre. Erről már leírtam itt a véleményemet a Fórumban, szerintem a visszaható hatályú adóztatás nyilvánvalóan alkotmányellenes.

Nem tudom pl. mi lesz egy olyan kisemberrel (azaz nem a 100 millás végkielégítést felnyalókra gondolok, azokat nem sajnálom), akit 2010. januárban kirúgtak, kapott pl. 4 milla végkielégítést, leadózott az akkori szabályok szerint, a többit meg befektette pl. egy kényszervállalkozásba. Az vajon miből fogja megfizetni a büntetőadót?

Veci # 2010.08.07. 11:14

Edit
Sajnos nem értem ennyire a jogi szöveget, ezért javaslom, hogy kérdezz meg egy jogban járatos szakembert. Hátha itt a fórumon is kapsz válasz, vagy a Goda ügyvédnek is tedd fel a kérdést.


Üdvözlettel Veci

mokus123 # 2010.08.07. 10:10

Köszönöm a választ!

Nézd meg légy szíves ezeket a törvényeket amit bemásoltam. Én ezekből gondoltam, hogy ránk is vonatkozik. A MÁV állami vállalat.
Edit

II. Fejezet
A magánszemély egyes jövedelmeinek különadója
8. § (1) A 9. § rendelkezései szerint meghatározott magánszemély az e fejezetben előírt
adóalap után különadót fizet. A különadó a központi költségvetést illeti meg.
(2) Az e fejezetben nem szabályozott kérdésekben az Art. rendelkezései az irányadók.
9. § (1) Különadó fizetésére köteles az a magánszemély, aki munkavégzésre irányuló
jogviszonya alapján (ide nem értve a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény
III. rész I-XI. fejezeteit, de ideértve a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési
felelősségről szóló 2008. évi LXXV. törvény vagy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok
takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény szerinti munkavégzésre irányuló
jogviszonyt) a (2) bekezdésben foglalt különadó alapnak minősülő bevételt szerez.

2009. évi CXXII. törvény

a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről1

Az Országgyűlés a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működésének előmozdítása érdekében a következő törvényt alkotja:

1. § E törvény alkalmazásában

  1. köztulajdonban álló gazdasági társaság: az a gazdasági társaság, amelyben a Magyar Állam, helyi önkormányzat, a helyi önkormányzat jogi személyiséggel rendelkező társulása, többcélú kistérségi társulás, fejlesztési tanács, kisebbségi önkormányzat, kisebbségi önkormányzat jogi személyiségű társulása, költségvetési szerv vagy közalapítvány külön-külön vagy együttesen számítva többségi befolyással rendelkezik,
Veci # 2010.08.05. 12:45

Edit
A különadó a közalkalmazottakra vonatkozik.


Üdvözlettel Veci

mokus123 # 2010.08.05. 12:34

Tisztelt Fórumozók!

21 évig a pécsi MÁV igazgatóság számfejtője voltam. Májusban elvitték a munkánkat Pestre. Bruttó 3 mill. felm.bért, végkielégítést stb.-t kaptam, aminek a nettója 1,7 mill volt.
Nem köztisztviselő voltam. Havi nettóm 120 ezer volt.

Rám is vonatkozik a különadó?

Köszi a válaszokat:
Edit